Nyheter

Upplagan för Dagen ökar med 600 exemplar

Chefredaktör Felicia Ferreira: Framgångarna tydligt relaterade till vår journalistik

Dagens ledningsgrupp bestående av David Wingren, Ann Jonsson, Rickard Ringqvist, Felicia Ferreira, Frida Park och Anders Axklo.
Tidningen Dagens prenumererade upplaga fortsätter att öka. Förra året med 600 exemplar, enligt nya siffror från Tidningsstatistik AB. Trots ett stökigt år visar Dagen också ett förbättrat ekonomiskt plusresultat.

I en tuff tid för mediebranschen över lag har tidningen Dagen fortsatt att öka sin upplaga. De officiella TS-siffrorna för 2020 noterar en prenumererad upplaga på 16 600 exemplar – en ökning med 600, eller nästan fyra procent, jämfört med föregående år.

Chefredaktör och vd Felicia Ferreira kommenterar:

– Extra roligt är att framgångarna så tydligt är relaterade till vår journalistik. Det betyder att finns efterfrågan för vår nisch i skärningspunkten mellan kristen tro, religion och samhälle. Det känns helt fantastiskt.

– Många duktiga medarbetare på Dagen lägger ner stort engagemang i vårt arbete, säger hon.

Tillväxt digitalt

Framför allt är det antalet digitala prenumeranter som har ökat. Där är uppgången hela 50 procent jämfört med året innan. Tidningen har de senaste åren satsat på att utveckla det digitala och på att kunna följa vad läsarna vill läsa.

– Samtidigt satsar vi på papperstidningen genom att inom kort gå över till morgonutdelning med tidningsbud, säger Ann Jonsson, vice vd och chef för redaktionella intäkter.

Hon ser det som ett gott betyg att fler är beredda att betala för Dagens journalistik. Övergången till morgonbud för papperstidningen sker den 13 april.

Hur tidningsbranschen som helhet, och andra konkurrenter, har utvecklats kommer Tidningsstatistik AB (TS) att göra offentligt i mitten på mars.

Ekonomiskt stabilt

Parallellt med upplageframgången har Dagen även gjort ett ekonomiskt plusresultat på cirka tio miljoner kronor 2020. Detta trots pandemitider, som svalnat av konjunkturen och gjort det tufft på annonssidan, samt extra kostnader för omläggning av distributionen.

– 2020 var ett starkt år som helhet. Vi fick ett extra mediestöd som många andra tidningar, men i tillägg till det har vi också fått allt fler betalande prenumeranter, säger Felicia Ferreira.

- Med tanke på att omläggningen till morgondistribution tvingar oss till stora investeringar känns det ekonomiska resultatet bra. Utan det hade vi kanske tvingats göra oönskade nedskärningar.

Det är sjunde året i rad som Dagen redovisar ett plusresultat.

Journalistik om pandemin

När det gäller journalistiken tror Felicia Ferreira att läsarna inte minst har premierat Dagen för bevakningen om hur kyrkor och samfund ställer om i coronapandemin. Vidare för klargörande artiklar om restriktioner och regler som församlingarna har att förhålla sig till, liksom för att ha lyft fram de existentiella frågor som pandemin har väckt.

---

Fakta: Prenumererade TS-upplagan för tidningen Dagen

  • 2018: 15 700 exemplar.
  • 2019: 16 000 exemplar.
  • 2020: 16 600 exemplar.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig