21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Påven varnas för att åka till Irak

Resan till Irak ses som viktig för landets pressade kristna minoritet. Men nu hörs varningsrop inför påve Franciskus historiska resa.

För första gången ska en påve besöka Irak. Franciskus resa är inbokad mellan den 5 och 8 mars och förväntningarna är skyhöga.

Först och främst gläds Iraks kristna minoritet över finbesöket, inte minst landets katoliker, främst företrädda av den kaldeiska kyrkan.

Påvebesöket beskrivs som ett vitaminpiller rakt in i denna sargade grupp, som fortfarande slickar såren efter Islamiska statens folkmord. Påven ska bland annat besöka hårt drabbade kristna städer för att visa sin solidaritet. Besöket har också beskrivits som viktigt för religionsdialogen mellan kristna och muslimer.

Varnar inför resan

Allt är dukat för succé. Om det inte hade varit för coronaviruset.

För nu kommer varningarna, inte minst eftersom risken är uppenbar att folk inte kommer att hålla avstånd i sin strävan att få träffa påven. Smittspridningen i Irak är just nu hög, där den brittiska mutationen har fått fotfäste.

– Jag tycker inte att det här är en så bra idé, säger virologen Navid Madani i en intervju med nyhetsbyrån AP angående påve Franciskus resa.

Hon menar att hans resa till Irak har potential att bli ett superspridarevent, och får medhåll av andra experter. Vissa uppmanar till och med påven att ställa in resan, trots alla förberedelser som gjorts.

Påven är vaccinerad

Påven själv, och de som reser med honom, har redan vaccinerats mot coronaviruset. Rädslan handlar därför enbart om att smittan kan spridas bland vanliga irakier.

En som redan har testats positiv för covid-19 är Mitja Leskovar, Vatikanens ambassadör i Irak. Han har haft en nyckelroll i att planera påvebesöket, bland annat genom att resa runt i landet till de platser påven ska besöka. Att han bara några dagar innan besöket testats positivt är illavarslande, inte minst symboliskt, men symptomen är milda och det hela ska enligt arrangörerna inte påverka påvebesöket nämnvärt.

---

Fakta: Påvens resa till Irak

  • Påve Franciskus åker till Irak mellan den 5 och 8 mars.
  • Han åker främst dit för att träffa landets kristna minoritet, men ska även samtala med muslimska företrädare.
  • Antalet kristna i Irak har sjunkit drastiskt sedan USA:s invasion år 2003, från 1,5 miljoner till någonstans mellan 300 000 och 400 000.
  • Inte minst har Iraks kristna drabbats hårt av Islamiska statens framfart.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter