21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Vaccinationsutförare: Kyrkor intressanta som vaccinationscentraler

På flera platser i landet kommer människor att kunna åka till kyrkor för att få coronavaccin under våren.
– Vi har pratat med flera kyrkor, de är ofta intressanta för oss, säger Jörgen Eriksson, projektledare på Capio.

På fredagen kom Desirée Pethrus (KD), vårdutvecklingsregionråd i Stockholm, till Filadelfiakyrkan för att inspektera kyrkan som enligt planerna börjar användas som vaccinationscentral i april. Alex Jaranka, innovationschef på Capio närsjukvård, beskrev hur flödet av människor ska gå till på ett smittsäkert sätt. Det handlar både om insläpp, själva vaccineringen, vila efteråt och därefter hemgång.

– Vi är stolta över att kunna ta det här samhällsansvaret, sa Alex Jaranka.

Vårdjätten Capio har fått i uppdrag att vaccinera ungefär 250 000 stockholmarna mot covid-19. För att klara det ska vårdföretaget, utöver sina egna 31 vårdcentraler, etablera fyra smittsäkra center för vaccination. Den nyrenoverade Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan är en av dessa fyra.

Kyrkbänkar ett hinder

Vilka de tre övriga lokalerna blir kommer att stå klart inom kort. Jörgen Eriksson, projektledare på Capio närsjukvård, förklarade att de har varit i kontakt med ett flertal kyrkor och att kyrkor generellt sett är intressanta. Men han konstaterade samtidigt att det ofta finns ett praktiskt hinder – kyrkbänkarna.

– Fasta bänkar gör att det blir omöjligt för oss att bedriva vaccinationsverksamhet i lokaler. Vi behöver flexibilitet för att kunna ställa ut vaccinationsbås och ordna allt annat på ett smittsäkert sätt.

Filadelfiakyrkan, som det senaste året har genomgått en omfattande ombyggnation, är enligt Jörgen Eriksson och Alex Jaranka en lämplig vaccinationslokal utifrån flera aspekter. Dels uppfyller kyrkan kravet på flexibilitet, dels ligger den på en adress i Stockholm dit många människor lätt kan ta sig.

– Nyckelposition är viktigt för oss, sa Alex Jaranka.

Tror på nöjd farfar

Desirée Pethrus, vars farfar Lewi Pethrus låg bakom uppförandet av Filadelfiakyrkan 1929–1930, förklarade att det känns bra att kyrkan nu kommer att göra nytta för tiotusentals stockholmare. Hon konstaterade att Lewi Pethrus brann för att hjälpa människor med olika typer av behov.

– Farfar skulle nog ha tyckt att det här är fantastiskt bra.

Planen är att det ska delas ut 120 doser varje timme och att 50 000 stockholmare ska vaccineras i kyrkan.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar