Nyheter

Kirunamördare ses som konvertit - kan inte utvisas

Hovrättens dom har fallit. Livstidsdomen står fast för den 47-årige man som tillsammans med sina två söner mördade en man på en buss i Kiruna. Men utvisning är inte aktuellt eftersom mannen är konvertit.

Det var förra sommaren som en pappa och hans två tonårssöner jagade in en man på en buss för att sedan hugga honom till döds. Offret hittades med över 90 knivhugg på kroppen i ett synnerligt brutalt mord.

Utöver själva mordet har händelsen också fått stor uppmärksamhet eftersom det ansågs ligga ett hedersmotiv bakom brottet, vilket grundade sig i ett svartsjukedrama där gärningsmannen trodde att offret hade en relation med hans fru.

Har skyddsskäl som konvertit

Den 47-årige mannen fälldes tidigare i Gällivare tingsrätt till livstids fängelse för mordet, medan hans bägge söner fick sluten ungdomsvård. Åklagarna har också varit pådrivande i att 47-åringen skulle utvisas till Afghanistan, vilket Migrationsverket opponerade sig emot då mannen är konvertit.

Nu har Hovrätten för Övre Norrland fastslagit domen efter att den överklagats. Livstidsdomen kvarstår, de båda sönerna får något lindrigare straff, men även hovrätten konstaterar att mannen inte kan utvisas.

Såväl hovrätten som tingsrätten lutar sig mot Migrationsverkets bedömning i sitt beslut att det inte går att utvisa en konvertit till Afghanistan.

“Migrationsverket har i yttrande redogjort för att konvertering från islam är förbjuden i Afghanistan och att en konvertering kan leda till dödsstraff enligt sharialagstiftning”, står det i hovrättens dom.

Trafik i Kiruna.

Inte aktiv i församling

Dagen har tidigare varit i kontakt med den församling där mannen döpte sig år 2014, vilket också är anledningen till att han och familjen fick uppehållstillstånd. Till en början ska de ha varit mycket hängivna och deltagit i församlingens verksamhet.

Men efter att de fått uppehållstillstånd blev besöken allt glesare och från och med 2017 och framåt har de inte längre dykt upp i kyrkan. Några år senare döms de alltså för mord.

Vill inte kommentera

En av de två åklagarna i målet, Fredrik Hannu, säger i en skriftlig kommentar till Dagen att; “när det gäller just utvisningsfrågan får vi nog acceptera det utfall som blivit.”

Han bekräftar att tingsrätten och hovrätten lutat sig mot Migrationsverkets bedömning, samt att de förväntas vara experter på området.

“Det fördes inga djupgående resonemang angående hans tro under rättegången”, skriver Fredrik Hannu.

“Dessutom är det inte uteslutet att en person är kristen även om han inte har varit aktiv i en församling på senare år.”

Hur den numera livstidsdömde mannen själv ser på sin kristna tro i dag är svårt att veta, då han inte velat lämna några kommentarer. Hans två söner är redan svenska medborgare och därför har utvisning aldrig varit aktuellt för dem.

---

Fakta: Kirunamordet

  • Den 15 juli mördas en ung man i en buss i Kiruna.
  • Tre gärningsmän, en pappa och hans två tonårssöner, hugger honom till döds och över 90 knivhugg återfinns på offrets kropp.
  • Fallet får stor uppmärksamhet inte minst efter att åklagaren menade att det är ett hedersbrott.
  • Pappan fälls för mordet i Gällivare tingsrätt och får livstids fängelse, men han kan inte utvisas till Afghanistan eftersom han konverterat till kristendomen.
  • Nu har hovrätten slagit fast domen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig