21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Polis och kyrka vill ge Vetlandaborna tryggheten tillbaka

Dagen på plats i Vetlanda efter knivattacken mot sju personer

Kyrka, kommun och polis är överens: Det kommer att ta tid att bygga upp tryggheten igen i Vetlanda. Och för att nå dit måste man besegra både oro, misstro och hat.
Vetlanda.

Varje onsdag och fredag under pandemin tänder Vetlanda församling en eld utanför församlingsgården och bjuder till en stunds gemenskap. I onsdags bröts den sedvanliga stillheten vid brasan av sirener, blåljus och avlägsna skott. I dag, fredag, är det självklara samtalsämnet runt elden vad som egentligen hände under de skälvande minuter som skakade om hela Vetlanda.

Det var vid 15-tiden, onsdag den tredje mars, som en 22-årig man gick till attack med kniv på flera platser i centrala Vetlanda. Sju personer skadades innan mannen sköts av polisen. Dagen efter gick medier ut med uppgifter att mannen var utländsk medborgare. Runt elden dryftas en oro för att många redan verkar ha bestämt sig för att mannens nationalitet är själva förklaringen till vansinnesdådet.

– Det är så fruktansvärt att man tänker så. Om jag skulle gå och hugga kniven i någon, är det för att jag är präst då?

Tomas Fransson, präst i Vetlanda församling, lägger mer ved på elden och fortsätter:

– Det är inte en frisk person som gör en sån här sak. Vi måste förstå att det finns traumatiserade människor, människor med posttraumatisk stress, som behöver djup och långsiktig vård. Att man lämnar människor utan den hjälp de behöver, det är vad jag skulle vilja att man diskuterade i samhället. Inte att man diskuterar det här som någon slags invandringsproblematik.

Samlingsplats i Missionskyrkan

Vetlanda kyrka ligger i utkanten av samhället men har ändå haft en del extra besökare som kommit in för att tända ljus. Även Missionskyrkan som ligger mer centralt har haft kyrkan öppen för besökare. Härifrån utgår också kommunens krisgrupp, POSOM-gruppen.

– Vi öppnade i onsdags vid 17-tiden och redan då på kvällen kom ett tiotal personer. I går hade vi nog ett 30-tal besökare i varierande åldrar, berättar Marianne Karlsson, förvaltningschef och ansvarig för POSOM-gruppen i Vetlanda.

Många vill tända ljus och prata en stund, och den fråga som ligger på allas läppar är: Hur kunde det här hända i lilla trygga Vetlanda?

– Man undrar, kan vi fortfarande gå ut och vara trygga här? Ja, det kan vi, men vi kommer alla att få jobba med att återskapa tryggheten, säger Marianne.

Hon är själv skakad. Det är så ofattbart det som har hänt.

– Jag har varit med länge men det här är det absolut värsta som har hänt. Och man märker att många som kommer hit är lite arga, säger Marianne.

Hon konstaterar att just det faktum att den misstänkte gärningsmannen är utländsk medborgare väcker känslor.

– Och jag känner oro över de känslor som väcks hos människor som har en annan människosyn.

Polisen på plats

Snett över gatan från Missionskyrkan sett ligger parkeringen där en av knivattackerna utfördes.

Lite längre bort, alldeles intill torget, ligger blomsterhandeln där en mörk fläck utanför entrédörren påminner om onsdagens skräckupplevelse. Längs Storgatan och runt torget står även i dag människor i små grupper och pratar med varandra, försöker förstå vad som har hänt. Och mitt på torget i en piketbuss sitter polisinspektörerna Stefan Klein och Ewa Björck.

Det är många polisbilar som cirkulerar i samhället i dag – och många Vetlandabor som tar tillfället i akt att prata med polisen.

– Vi märker att det finns en oro och det är därför vi är här. Många är tacksamma för det, vi har till och med fått blommor, säger Stefan och visar buketten med gula rosor.

Att händelsen är extrem råder inget tvivel om. Men det är också ett faktum att knivrelaterat våld ökar. Polisen har ett tufft jobb att se till att knivlagen följs.

– Det händer allt oftare att vi plockar knivar av folk och att vi får visitera både en och två gånger. Man brukar relatera sådant här till riktigt stora städer, men att det händer här i Vetlanda sätter mer skräck i folk. En kille sa till mig att “man tittar sig lite över axeln nu”, men det är ju ohållbart i längden att gå på helspänn, säger Stefan.

Strax bortom blomsterhandeln ligger ett stort hjärta av röda rosor tillsammans med mängder av ljuslyktor. En man stannar till och tar några bilder med mobilen. Ett gäng tjejer från Withalaskolans årskurs 9 stannar också till.

– Jag trodde inte att det var sant först, säger en av tjejerna.

– Jag blev väldigt chockad.

Fler artiklar från Nyheter