19 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Harry och Meghans Oprah-intervju blev kyrkfråga i England

När gifte sig egentligen prins Harry och Meghan Markle? Och bröt ärkebiskop Justin Welby mot kyrkans egna regler när han vigde det kungliga paret? Det har Engelska kyrkan diskuterat i veckan.

Oprah Winfreys tv-intervju med prins Harry och Meghan Markle har varit en av de stora snackisarna i veckan. Under intervjun berättade paret bland annat om upplevd rasism i det brittiska hovet. Men paret avslöjade även att det stora bröllopet, den 19 maj 2018, som följdes av flera hundra miljoner människor via tv, hade föregåtts av en privat ceremoni där paret utbytte löften.

– Tre dagar före vårt bröllop gifte vi oss. Ingen känner till det, sa Meghan Markle till Oprah Winfrey.

– Vi kontaktade ärkebiskopen och förklarade “allt det här är ett spektakel för världen, men vi vill att vårt förbund ska vara mellan oss”, fortsatte Meghan Markle och förklarade att ceremonin ägde rum på “vår bakgård”.

Prins Harry tillade att det bara var de två – och ärkebiskop Justin Welby, som förrättade den stora vigseln tre dagar senare – som var närvarande vid den privata ceremonin.

Vad räknas som vigsel?

Avslöjandet om ceremonin lyfte en hel del ögonbryn inom Engelska kyrkan – enligt kyrkans eget regelverk får ett par som är lagligt vigda inte gifta sig med varandra igen.

Ärkebiskop Justin Welby har hittills inte uttalat sig. Men andra i Engelska kyrkan har påpekat att det krävs minst två vittnen för att en vigsel ska vara giltig. Och eftersom det inte fanns några vittnen vid den privata ceremonin menar de att detta inte kan räknas som en vigsel. Därmed anser de inte att ärkebiskop Justin Welby har begått något fel.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter