17 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Prästen fick ett Blues Brothers-filter under gudstjänsten

Steget från präst till Blues Brother-gangster är inte alltid så långt som man kan tro. Närmare bestämt ett Zoom-filter bort under en digital predikan.

Digitala gudstjänster kan ibland spela fula spratt med de medverkande. Och många blev nog förvånade över prästen Vaughan Roberts plötsliga förvandling då han stegade fram för att hålla sin söndagspredikan i kyrkan i brittiska Warwickshire.

Från en sekund till en annan förvandlades han nämligen från en traditionell präst till en av karaktärerna i 1980-talsfilmen Blues Brothers, en stereotyp cool gangsterlook med svart hatt och mörka solbrillor.

Ett filter i Zoom

Det visade sig att ett filter hade slagits på i Zoom, ett digitalt verktyg som också används flitigt då gudstjänster sänds digitalt, även i Sverige.

Den högtidligt kyrkliga stämningen kom av sig något, men i stället fick alla som följde sändningen sig ett gott skratt. Ett skratt som prästen själv i efterhand stämde in i.

– Jag är faktiskt sedan länge en beundrare av Blues Brothers, så det här var inte något problem för mig, berättar han till Classic FM.

Prästfrun var ansvarig

Vaughan Roberts lägger till att han också är tacksam att hans barnbarn inte hade lekt med telefonen som användes, i så fall hade han lika gärna kunnat se ut som en prinsessa från Disneyfilmen Frost eller någon annan märklig karaktär hämtad från barnens favoriter.

Nu var det i stället hans fru som ansvarade för kameran. Men någon bra förklaring till varför Blues Brothers-filtret var på finns inte. Men troligtvis är det någon som gillade denna kultförklarade 1980-talskomedi, full av svängig soulmusik och två stentuffa, men ytterst sympatiska, gangsters.

Och steget från Blues Brothers till prästämbetet är kanske inte så stort ändå. För “bröderna Blues” i den gamla kultfilmen verkar helt säkra på vems uppdrag de är utsända i. “We´re on a mission from God” (Vi är ute på Guds uppdrag) är frasen de hela tiden återkommer till. Precis som en präst med andra ord.

---

Fakta: Blues Brothers

  • 1980 kom filmen The Blues Brothers, en musikalisk komedi där John Belushi och Dan Aykroyd spelade två gangsters på rymmen.
  • Flera kända musiker är med i filmen, som Aretha Franklin, Ray Charles, Chaka Khan och James Brown.
  • Filmen har kultförklarats och flera av låtarna som framförs blev stilbildande inom soul och blues-genren.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter