05 december 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Tre samfundsledare manar till försoning efter dådet i Vetlanda

“Vi behöver bygga gemenskap och kärlek” är budskapet från Daniel Alm, Lasse Svensson och Kjell Larsson.

Det är i ett gemensamt uttalande som ledarna för pingströrelsen, Equmeniakyrkan och Svenska Alliansmissionen manar till försoning efter den fruktansvärda knivattacken i Vetlanda förra veckan. Sju personer skadades, vissa allvarligt, då en 22-årig man med rötterna i Afghanistan gav sig på folk slumpmässigt ute på stan.

“Vi vill inleda med att uttrycka vår medkänsla och empati för de drabbade och deras anhöriga”, skriver de tre samfundsledarna i sitt gemensamma uttalande.

Oro för främlingsfientlighet

Sedan lyfter de fram att i dagsläget är motivet till dådet fortfarande oklart, men att många vill göra det till en fråga om invandring på grund av den misstänkte gärningsmannens härkomst. Här vill kyrkoledarna sätta ned foten och markera att inga andra kan göras till skyldiga för den här mannens gärningar.

“Alltför ofta tar sig oron uttryck i främlingsfientlighet, vilken späs på av krafter som uppmuntrar till ilska och hat”, skriver de.

Vi behöver försoning

Själva budskapet som Daniel Alm, pingströrelsen, Lasse Svensson, Equmeniakyrkan och Kjell Larsson, Svenska alliansmissionen, vill få fram är att vi måste jobba för försoning och motverka alla former av våldsuttryck som sliter isär vårt samhälle.

“Vi behöver gemenskap och kärlek även, och än mer, när livet går sönder. Vårt gemensamma samhälle ska varken byggas på våldsdåd eller hämnd.”

De avrundar sitt uttalande med att de ber för offren och deras familjer. Men också att de lyfter fram förövaren i sina förböner. “Även han är vår medmänniska”, avslutar de.

Texten de tillsammans står bakom sprids via samfunden som de representerar och även i sociala medier.

---

Fakta: Knivdådet i Vetlanda

  • På onsdagen den 3:e mars börjar en 22-årig kille att knivhugga folk ute på stan i Vetlanda.
  • Sju personer skadas, vissa allvarligt, innan polisen är på plats och skottskadar personen.
  • 22-åringen, med rötter i Afghanistan, är nu åtalad för sju mordförsök och riskerar ett långt fängelsestraff.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter