13 april 2021

En tidning på kristen grundKultur

Tusse vann Melodifestivalen - redan inbokad i kyrkan

Konfirmanderna i Västerås drog vinstlotten. Nästa helg kommer en vinnare i Melodifestivalen på besök.

Som sjuåring kom han till Sverige från det krigsdrabbade Kongo. Han slog igenom redan i programmet Idol och i lördags kväll utklassade han det övriga startfältet i Melodifestivalen. Tusse Chiza har tagit till sig hela svenska folkets kärlek och med sin låt “Voices” ska han nu representera Sverige i Eurovision.

Uppvuxen i kyrkan

Tusse har själv berättat för Dagen om sin uppväxt i kyrkan, både i Kongo och i Sverige, och hur det format honom som artist. Inte minst när det gällde att ta mod till sig och våga ställa sig på scenen framför andra. Många inom kyrkan gav honom också sitt fulla stöd då han klev upp på scenen och sjöng sitt bidrag, inte minst i Bergslagskyrkan i Nora, som Tusse gick till under sin uppväxt.

Inbokad i kyrkan

Samtidigt som det stora äventyret ute i Europa väntar runt hörnet har Tusse redan ett och annat mindre event inbokat. Redan på lördag besöker han Svenska kyrkan i Västerås för att träffa stiftets konfirmander.

– Tjena, det är jag som är Tusse, vi ses den 20 mars, hoppas att du är med då, sa artisten själv i en kort videohälsning till konfirmanderna i Västerås som stiftet senare lade ut på Facebook.

Passande nog är temat för årets konfirmation “Gör din röst hörd” vilket är precis vad Tusse själv sjöng om i sin vinnarlåt i Melodifestivalen. På grund av coronapandemin kommer konfirmanderna inte träffas fysiskt tillsammans, utan stiftskonfirmanddagen kommer att ske i digital form.

---

Fakta: Tusse till Eurovision

  • Tusse Chiza vann i lördags Melodifestivalen och får därmed representera Sverige i Eurovision.
  • Tävlingen kommer att hållas i Rotterdam i Nederländerna mellan den 18-22 maj.
  • Än så länge är det oklart om publik kommer att släppas in till tävlingen på grund av coronapandemin.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur