20 april 2021

En tidning på kristen grundUtrikes

Kristdemokraterna i Tyskland backar i delstatsval

Det tyska regeringspartiet Kristdemokraterna (CDU) tappar i två delstatsval, enligt vallokalsundersökningar. Det innebär en besvärlig start på supervalåret 2021 för förbundskanslern Angela Merkels parti.

Tyskland — I delstaten Baden-Württemberg, i sydvästra Tyskland, har CDU styrt i en koalition med De gröna sedan valet 2016. Men där går partiet enligt preliminära siffror back med fyra procentenheter jämfört med valet för fem år sedan, till 23 procent.

Till skillnad från CDU gjorde De gröna ett starkt val och blir återigen största parti, med 31 procent av rösterna.

Ministerpresidenten Winfried Kretschmann kan antingen fortsätta med sin så kallade "kiwikoalition" med CDU, en referens till partiernas respektive färger, eller bilda en "trafikljuskoalition" med röda Socialdemokraterna (SPD) och blåa, liberala FDP.

Större tapp

I delstatsgrannen Rheinland-Pfalz backade CDU ännu mer. Om det preliminära valresultatet på ungefär 25 procent håller efter att alla röster har räknats är det ett tapp på nästan sju procentenheter sedan 2016.

Tyska tidningen Die Welt är tydlig i sin analys:

"Det här är en mörk timme för CDU", skriver tidningen.

---

Fakta: Tyska supervalåret 2021

Utöver söndagens delstatsval i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz hålls en lång rad val på olika nivåer i Tyskland 2021.

6 juli: Delstatsval i Sachsen-Anhalt.

12 september: Kommunalval i Niedersachsen.

26 september: Förbundsdagsval. Delstatsval i Berlin, Mecklenburg-Vorpommern och Thüringen.

Våren 2022 hålls sedan delstatsval i Saarland, Schleswig-Holstein och det tunga förbundslandet Nordrhein-Westfalen.

---

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar