Nyheter

Nu väcks mordet i Knutby till liv igen

Sara Svensson intervjuas för första gången om händelserna och Helge Fossmo är redo att väcka resning, efter att nya uppgifter läggs på bordet i en ny dokumentärserie om församlingen i Knutby.

Vad hände egentligen den 10 januari 2004 i Knutby? Det omtalade morddramat i Filadelfiaförsamlingen har sedan länge ansetts vara uppklarat, domarna har fallit och är nästintill avtjänade.

Men nu väcks frågan till liv igen, i och med HBO:s dokumentärserie “Knutby – i blind tro” som inom kort har premiär. Det är första gången som Sara Svensson, ibland kallad barnflickan, låter sig intervjuas om händelserna. Hon dömdes för mordet och avtjänade sedan sju år inom den rättspsykiatriska vården.

Blev styrd

Det som nu kommer fram i HBO:s dokumentär, och som offentliggjorts via Expressen, handlar om att Sara Svensson kanske inte agerade ensam. Filmteamet har gått igenom råmaterialet till den rekonstruktionsvideo som senare visades under rättegången. De menar att utredarna styrde hur Sara Svensson skulle agera, exempelvis hur pass nära hon skulle vara vid skottögonblicket för att det skulle passa med deras misstankar.

I dokumentären ställs nu frågan om det kanske var någon annan som utdelade det dödade skottet.

– Jag vet inte om hon levde eller inte. Hon kanske inte levde när jag kom dit. Jag vet inte, säger Sara Svensson själv i dokumentären.

Flera detaljer

I dokumentären framkommer även andra detaljer som ifrågasätter den officiella utredningen och som öppnar upp för spekulationer att morddramat inte är löst i sin helhet.

Sara Svensson berättar också i dokumentären om den enorma makt som Åsa Waldau hade i församlingen i egenskap av Kristi brud, vilket inkluderade hennes eget liv och agerande.

Sara Svensson från tiden i Knutby.

Fossmo berättar

Även Helge Fossmo får komma till tals i dokumentären. Han har suttit inlåst i 17 år efter att ha dömts för anstiftan till mord och mordförsök, men kommer inom kort att friges då han avtjänat sitt straff.

Han har redan tidigare sagt att han inte är hjärnan bakom mordet och pekar istället ut Åsa Waldau som personen bakom allt, att det var hon som dikterade de omtalade sms som skickades till Sara Svensson för att hon skulle mörda.

– Hon fick mig att lova inför Gud att aldrig avslöja att hon var den som låg bakom sms:en, säger Helge Fossmo i dokumentären, återgett via Expressen.

Dokumentärfilmarna har även fått ta del av de tidiga polisförhören med Helge Fossmo för att på så sätt gräva djupare i Knutbymordet.

Kan begära resning

Enligt advokat Anton Strand är det troligt att Helge Fossmo kommer att begära resning i målet, baserat på uppgifterna som kommer fram i dokumentären. Framför allt handlar det om utredarnas sätt att styra Sara Svensson i rekonstruktionsvideon.

Om det skulle visa sig att han inte är korrekt dömd skulle Helge Fossmo kunna få ett skadestånd efter sin långa tid som frihetsberövad.

Åsa Waldau har inte kommenterat uppgifterna och har heller inte ställt upp på att delta i dokumentären.

“Det klipps och klistras ihop så att det passar medias story”, skriver hon som skäl till att inte ställa upp.

---

Fakta: Knutbydramat

  • Den 10 januari 2004 dödas en person och ytterligare en skottskadas allvarligt i samhället Knutby.
  • Snabbt visade det sig att händelserna går att knyta till Filadelfiaförsamlingen.
  • Knutby har sedan dess varit omskrivet, dels för mordet, dels för att församlingen levde vidare i vad många ansåg vara en sekt.
  • 2018 upplöstes församlingen och 2020 dömdes ytterligare tre personer med ledande ställning för olika typer av brott.

---

Fler artiklar för dig