05 december 2021

En tidning på kristen grundUtrikes

Givarviljan oroar inför Syrien-konferens

Tio års krig i Syrien har förstört landet och otaliga människoliv. Frågan är om också givarviljan har drabbats när EU och FN nu kallar till ännu en biståndskonferens.

En flyktingpojke från Syrien i ett läger i Bar Elias i Libanon. Arkivfoto.

Turkiet — När EU och FN nu gemensamt anordnar sin femte stödkonferens för att få in pengar till hjälpandet av syriska flyktingar finns en klar oro över givarviljan. En liknande givarkonferens för Jemen nyligen samlade bara in ungefär hälften av vad FN då hoppades på.

Nu är målet att få in minst 10 miljarder dollar – närmare 90 miljarder svenska kronor.

"Det har varit tio år av förtvivlan och katastrof för syrierna. Allt sämre levnadsförhållanden, ekonomisk nedgång och covid-19 har orsakat mer hunger, undernäring och sjukdomar", säger Mark Lowcock, chef för FN:s samordnande hjälporgan Ocha, i ett uttalande inför konferensen.

Ny flyktingström

Det webbhållna givarmötet inleddes i går, men tar ordentlig fart i dag, tisdag, under ledning av Lowcock och EU:s utrikeschef Josep Borrell. Vid 20-tiden på kvällen ska sedan EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic rapportera om hur mycket som samlats in.

EU och dess medlemsländer har varit den klart största hjälpgivaren till de krigsdrabbade i Syrien, med motsvarande nästan 250 miljarder kronor under de senaste tio åren.

FN varnar nu för risken för nya flyktingflöden in till Europa om inte ännu mer görs för de miljontals som befinner sig i läger i Turkiet, Jordanien och Libanon.

– Det här är en klok investering. Om folk inte kan stanna kommer de att röra sig vidare. Man kan inte skjuta upp en kris, sa Achim Steiner från FN-organet UNDP på en presskonferens i torsdags, enligt nyhetssajten Euractiv.

---

Fakta: Kriget i Syrien

Konflikten i Syrien startade 2011 med ett uppror i form av fredliga protester, som övergick i ett regelrätt inbördeskrig.

Det finns inga officiella siffror över antalet döda i inbördeskriget. Uppskattningar från bland annat FN och oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) varierar mellan runt 400 000 och närmare 600 000 döda.

Över tolv miljoner människor, runt hälften av landets befolkning, har drivits på flykt. Merparten av dem är internflyktingar eller befinner sig i något av grannländerna.

De flesta syriska flyktingarna bor i Libanon, Jordanien, Turkiet, Irak och Egypten.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter