Nyheter

Här är 2021 bästa kristna aprilskämt

Ska Evangeliska frikyrkan byta namn? Nej, det är bara ett av många aprilskämt som publicerades i dag.

Första april bjuder traditionsenligt på aprilskämt från såväl samfund som medier. 2021 är inget undantag. Här är några av skämten med kristen anknytning i år.

Joel Halldorf och Christer Sturmark byter livsåskådning

Förläggaren Christer Sturmark och kyrkohistorikern Joel Halldorf har under två år deltagit i samtal under vinjetten Existentiell salong, där Sturmarks sekulärhumanism har fått brytas mot Halldorfs gudstro. Samtidigt har deras utbyte präglats av respektfulla och generösa tolkningar av varandras hållningar – kanske lite för generösa, visar det sig.

Förlaget Fri Tanke meddelar nämligen att det har skett en livsåskådningsrockad.

Christer Sturmark har, efter Halldorfs kunniga resonerande kring trons mysterium, fått se uppenbarelsens starka ljus och bekänner sig numera som en Jesu efterföljare. Samtidigt har Sturmarks stringenta argumentation fått Halldorf att överge sin teistiska världsbild till förmån för en naturalistisk syn på världen, och han är i skrivande stund i färd med att gå med i Humanisterna.

Tillsammans ska de nu skriva boken “Omvändelse – en livsåskådningsresa med ombytta roller”. Eftersom de praktiskt nog intagit varandras intellektuella positioner kan Existentiell salong fortsätta som vanligt i höst, kommenterar förlaget.

Aprilskämt.

Svenska kyrkan lanserar tesorten Te Deum

I den nya satsningen “Te med teologi” lanseras en helt ny tesort av Svenska kyrkan: Te Deum – Välsignat gott. Den ska få upp humöret till himmelska höjder, utlovar kyrkan.

I tre liturgiska färger, grönt, vitt och rött, levereras teet direkt till kyrkans teälskare. Och redan nu har det fått lovande recensioner av tekritikern Teo Dicé: “Det är ett te som är både gott och mäktigt”.

Den som beställer det redan 1 april får dessutom tehuvan Mitra på köpet.

EFK byter namn

Evangeliska frikyrkan har haft en del diskussioner på sistone. Nu har samfundet haft ett extrainsatt styrelsemöte och kommit fram till ett radikalt beslut: att byta namn.

Från och med nu ska EFK inte längre stå för Evangeliska frikyrkan, utan Enade frikyrkan.

“Förkortningen EFK är bra, men vi behöver fokusera på enhet i stället för splittring”, säger missionsdirektor Linalie Newman.

Anmäl prällen – en ny app

En ny app gör det lättare att anmäla präster till domkapitlet – helt utan pappersexercis. Anmäl prällen heter appen, skapad av Gabriel Fjellander, som låter dig omedelbart skrida till handling om du ser upprörande fall i kyrkan. Med bara ett par knapptryck kan du skicka iväg en anmälan.

“Har du hört en prälle förneka realpresens i nattvarden? Vek inte prästen ut korporalet ordentligt så att kalken hamnade utanför? Har du sett diakonen smyga omkring i en lila skjorta? Anmäl prällen!!”, uppmanar sajten.

För den som köper appens premiumversion erbjuds också ett sökbart arkiv med alla domkapitelsprotokoll sedan 1572 och en exklusiv möjlighet att köpa signerade idolkort med domkapitelsledamöterna i alla 13 stift.

Biskop Åke Bonnier söker sommarvikarie

Har du en önskan om att extraknäcka som biskop i sommar? Nu har du din chans. Biskop Åke Biskop har nämligen planerat att få lite ledigt och lottar därför ut en veckas sommarvikariat som biskop i Skara stift.

Naturligtvis kan man som vikarie inte bara komma och tillträda som biskop helt utan förberedelser. Därför kommer biskop Åke att låna ut en biskopsskjorta till vinnaren.

Return to Sändaren

Tidningen Sändaren meddelar att de har köpt rättigheterna till Elvis-låten “Return to Sender”. Tanken är att låten ska vara en del av en reklamkampanj, riktad mot tidigare prenumeranter. Där kommer den dock att framföras i den nyinspelade versionen “Return to Sändaren”.

Svenska kyrkan inför “supermedlemskap”

I dagens Dagen gick det att läsa om ett nytt grepp från Svenska kyrkan: “supermedlemskapet”. Det vänder sig till medlemmar som vill markera missnöje med kyrkan, men ändå vara kvar i den. Med hjälp av ett 12-pack kan besvikna medlemmar inte bara gå ut en gång, utan tolv gånger – en för varje lärjunge. Men det var alltså bara ett aprilskämt.

Fler artiklar för dig