17 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Svenska kyrkan erbjuder “supermedlemskap”

Kyrkan tar till en oväntad åtgärd för att nå ut till en av samhällets mest sårade grupper – besvikna kyrkomedlemmar som vill lämna, men ändå vara kvar.
(OBS! Dagens aprilskämt 2021).

Ett vanligt medlemskap i Svenska kyrkan är kanske inte tillräckligt längre. Kyrkan har efter en analys sett behovet av alternativa medlemskap med tanke på att antalet medlemmar stadigt sjunker och flera självmant går ur. Därför har kyrkan bestämt sig för att agera.

– Vi har tagit fram ett supermedlemskap, berättar Ulla Hallongren, planeringsexpert på kyrkokansliet, till Dagen.

Lärjungepack en lösning

Hon förklarar att supermedlemskapet vänder sig till dem som med stor upprördhet vill deklarera att de tänker gå ur Svenska kyrkan, men som ändå innerst inne vill vara kvar. Nu erbjuds de som är arga och besvikna på kyrkan ett så kallat 12-pack, eller lärjungepacket som det kallas internt.

– På så sätt kan man med stor ilska och indignation gå ur kyrkan hela tolv gånger, en för varje lärjunge som Jesus hade.

Ulla Hallongren berättar att supermedlemskapet har tagits fram med tanke på det stora behov som kyrkan sett på sociala medier där människor gärna vill visa upp hur arga de är på något kyrkan har gjort. Ofta är det inte hela kyrkans verksamhet som folk riktar sin ilska mot, utan det vanliga är att man retar upp sig på någon mindre detalj. Det kan vara någon kyrklig företrädare som sagt något man inte gillar, vilket får medlemmar att börja hota med att lämna.

En kyrka för dem som lämnar

– Vi uppfattar att många som i vredesmod begär utträde ur kyrkan egentligen vill vara kvar. De vill vara med i kyrkan, men samtidigt kunna berätta hur arga de är på oss. Med vårt nya supermedlemskap löser vi det här dilemmat på ett för alla smidigt sätt, säger Ulla Hallongren och tillägger:

– Vi vill även vara en kyrka för dem som med teatralisk ilska säger att de vill lämna oss.

Påskmedlemskap

För de argaste och mest upprörda medlemmarna har kyrkan tagit fram ännu ett medlemskap, “påskmedlemskapet” som det heter. Det innebär att tre dagar efter att man gått ur Svenska kyrkan blir man automatiskt medlem igen, inspirerat av Jesus återuppståndelse från de döda.

– Med hjälp av påskmedlemskapet kan man med stor ilska och besvikelse gå ur kyrkan hur många gånger som helst, konstaterar Ulla Hallongren glatt.

---

Fakta: Att skämta på 1 april

  • På 1 april brukar man traditionsenligt försöka lura folk på olika sätt.
  • Många tidningar brukar exempelvis ha sina egna aprilskämt, som förhoppningsvis kan locka en och annan till ett gott skratt.
  • Helst ska läsaren till en början tro att det är en riktig nyhet, för att allt eftersom börja misstänka att det är något som inte stämmer.
  • När en sådan artikel till slut är färdigläst ska det förhoppningsvis inte råda något tvivel om att det hela har varit ett aprilskämt

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar