Nyheter

Riksdagspartier tog emot namnsamling för amnesti

Håll ihop Sverige räckte över 16 600 namnunderskrifter till riksdagspartier

Riksdagspartier fick ta emot en namninsamling med 16 600 personer som vill att ensamkommande barn och unga ska få amnesti i Sverige.

– Kanske kan vi väcka ett frö till något, säger initiativtagaren Joel Larsson.

Initiativet Håll ihop Sverige har i drygt ett år kampanjat för att ge ensamkommande barn och unga amnesti i Sverige. Under den senaste tiden har de samlat ihop namnunderskrifter till stöd för frågan. På tisdagskvällen var det dags att överlämna namnunderskrifterna till politiker.

Sju riksdagspartier var inbjudna till Zoom-mötet och fyra tackade ja: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Deras representanter fick lyssna till berättelser från engagerade i initiativet och sedan ta emot de drygt 16 000 namnunderskrifterna.

Förre ärkebiskopen talade

Tidigare ärkebiskopen KG Hammar och tidigare KD-politikern Anders Wijkman var två av talarna under ceremonin. Advokaten Robert Nyström berättade om rättssäkerheten för ensamkommande, som, menade han, inte håller måttet.

Joel Larsson, som står bakom kampanjen, var den som höll i sändningen och överlämnade namnen.

“Låt det här bli någonting som talar till era hjärtan. Det här är inte bara 16 600 namn, det är en berättelse om unga människor som är en del av vårt samhälle”, sa han till riksdagspartiernas politiker.

Nöjd med responsen

Efteråt var Joel Larsson nöjd med responsen.

– Vi fick ett bra bemötande från politikerna, kanske lite överraskande bra. Jag tror att berättelsen om den bristande rättssäkerheten tog lite grann, säger han till Dagen.

Medan andra namninsamlingar som exempelvis vill samla stöd för att stoppa enskilda utvisningar kan få fler namnunderskrifter tror Joel Larsson att överlämningen av listan ändå kan ha en effekt.

– Politiker lägger sig ju aldrig i enskilda fall, men i det här fallet handlar det om en politisk lösning, säger han.

Förhoppningen är att politikerna ska ta med sig budskapet och försöka arbeta för det i riksdagen.

– Kanske kan vi väcka ett frö till något, säger han.

---

Håll ihop Sverige

  • Kampanjen startades i början av 2020 på initiativ av nätverket Nu är det nog, som kämpar för amnesti för ensamkommande.
  • Flera kyrkor har ställt sig bakom initiativet, däribland samfundet Equmeniakyrkan och ett 20-tal församlingar från olika samfund.
  • Namninsamlingen vill låta ensamkommande som har varit i landet i minst ett år få amnesti i Sverige.

---

Fler artiklar för dig