Nyheter

Helge Fossmos advokat jobbar på resningsärende

En ny dokumentär på HBO har väckt frågor kring omständigheterna vid Knutbymordet 2004.
– Det pågår ett resningsarbete, säger Helge Fossmos advokat Anton Strand till Dagen.

Helge Fossmo (som numera heter Helge Iversen) dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin hustru och för anstiftan till mordförsök på sin granne. Sara Svensson dömdes samtidigt till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök. Men medan Sara Svensson släpptes efter sju år är Helge Fossmo fortfarande inlåst.

I HBO-dokumentären, som består av sex avsnitt, intervjuas Sara Svensson för första gången. Tittare får dessutom se rekonstruktionsfilmer på mordet i Knutby som aldrig tidigare har visats. Där framgår det bland annat att de ansvariga poliserna gav instruktioner till Sara Svensson kring hur hon skulle agera i sovrummet där mordet begicks.

– De mest intressanta nya uppgifterna är just rekonstruktionsfilmerna, säger Anton Strand till Dagen.

Coronapandemin har försenat arbetet

I dokumentären får såväl Anton Strand som Helge Fossmo titta på filmerna – och innehållet förvånar dem.

– Det pågår ett resningsarbete, förklarar Anton Strand och tillägger att arbetet har försenats på grund av coronapandemin, men att ambitionen är att allt ska vara klart under 2021.

– Resningsarbetet hänger även ihop med att det har visat sig att kontexten som församlingsmedlemmarna hördes under 2004 var felaktig, säger han utan att närmare förklara vad han syftar på.

Helge Fossmo intervjuas i dokumentären Knutby: I blind tro

Tidsbestämt fängelsestraff förra året

Innan mordet i Knutby 2004 skickades mängder av sms till Sara Svensson med uppmaningar om att begå brottet. I den efterföljande rättegången slogs det fast att det var Helge Fossmo som hade skickat sms:en och han dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Själv har han hela tiden hävdat att han bara vidarebefordrade meddelandena från Åsa Waldau.

Och i dokumentären framgår att både Helge Fossmo och Sara Svensson menar att det är Åsa Waldau som ligger bakom det som ledde fram till mordet.

Helge Fossmo har flera gånger ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. I december 2019 kom Örebro tingsrätt fram till att 26 år var en lämplig tid, men domen överklagades och i mars 2020 beslutade Göta hovrätt att Helge Fossmos livstidsstraff skulle omvandlas till fängelse i 27 år.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig