Inrikes

Antje Jackelén lämnade Twitter – “fått positiva reaktioner”

Påhopp och verbala övergrepp fick ärkebiskopen Antje Jackelén att lämna Twitter. Reaktionerna på hennes beslut har varit övervägande positiva och stöttande, men några menar att hon får skylla sig själv.

Stockholm — På annandag påsk lämnade Antje Jackelén Twitter. I inlägget där ärkebiskopen meddelade sin paus skriver hon att hon blir illa berörd av att hennes inlägg används “för att sprida hot och hat samt lögn om tro”.

– De reaktioner jag har fått är övervägande positiva. Dels får jag mycket stöd själv och mycket stöd för kyrkan och det goda samtalet, så det är hoppfullt.

Redan 2016 skrev hon en debattartikel där hon beskrev hur ett tidigare lekfullt Twitter blivit “som en domstol” och “ibland som rena avrättningsplatsen”. Det som ledde fram till beslutet att pausa kontot på Twitter, nästan fem år efter debattartikeln, var att hon såg att det hon skrev fick oönskad effekt.

– När jag stod upp för det som jag ska stå upp för som kristen, som kyrkoledare och som människa används det för att spä på den polarisering som jag egentligen vill motverka, det blev ett dilemma för mig.

“Det är inte kritik”

Det ledde fram till beslutet att helt pausa Twitterkontot.

– Det går att bemöta kritik och svara på frågor men det är ganska omöjligt att bemöta påhopp som “galen kärring” och “ett as som helst ska tas av daga”. Det är inte kritik utan påhopp.

Samtidigt som hon fått mycket stöd för beslutet anser andra att Antje Jackelén inte klarar kritik och “tar på sig offerkoftan".

– När offret säger ifrån ska då offret skylla sig själv.

Vill se det goda samtalet

Trots debattklimatet från Twitter och pausen från den sociala plattformen har Antje Jackelén inga funderingar på att helt lämna andra sociala medier.

– Jag hoppas att det här kan bidra till en kollektiv vaksamhet om det goda samtalet.

---

Fakta: Antje Jackelén

Antje Jackelén vigdes till präst i Stockholm år 1980 och sedan till biskop i Lunds stift år 2007. Hon valdes sedan till ärkebiskop i Svenska kyrkan den 15 oktober 2013 och blev då den första kvinnan på ämbetet.

Ärkebiskopen är Svenska kyrkans högste ledare inom riket och internationellt. Uppsala stift är ärkebiskopssäte sedan år 1164 och Antje Jackelén är nummer 42 i ordningen.

Källa: Svenska kyrkan

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig