13 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Professorn ger kyrkor rätt om stora samlingar

Den tillfälliga pandemilagen sätter ett maxtak på antalet kyrkobesökare. Men hittills har ingen straffats för brott mot begränsningen. Och enligt Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, är det inte så konstigt.

– Det kanske är så att myndigheterna misstänker att det inte går så jättebra i domstolarna, säger han till SVT Småland.

Allmänna sammankomster, som gudstjänster, har begränsats till åtta besökare sedan november i fjol. Sedan den 10 januari faller detta under den tillfälliga pandemilagen, men reglerna för besökare vid allmänna sammankomster är oförändrade. Åtta personer är gränsen – och det gäller oavsett hur stor kyrkan är.

Maxgränsen har ifrågasatts av många, speciellt då exempelvis gym, museum och köpcentrum har mer flexibla regler kring antalet besökare.

Samtidigt har flera kyrkor överskridit gränsen. I Småland har detta skett vid åtminstone tre tillfällen. Dels i S:t Franciskus församling, den katolska kyrkan i Jönköping, dels i Göteryds kyrka som tillhör Svenska kyrkan.

“Inte det första man tar till”

I fallet med S:t Franciskus församling, som Dagen har skrivit om flera gånger, har länsstyrelsen i Jönköping startat två tillsynsärenden. Första gången klarades allt upp efter mejlkorrespondens mellan länsstyrelsen och församlingen, andra gången kom länsstyrelsen med en varning. Om församlingen bryter mot reglerna på nytt kommer det att kosta dem 100 000 kronor.

– Vi har skrivit ett föreläggande med ett vite på 100 000 kronor, sa Johanna Hänninen, tillsynschef på länsstyrelsen, till Dagen i slutet av mars.

– Vi tror att det är verkningsfullt att ha ett föreläggande med vite där de riskerar att få betala en ganska hög summa om de bryter mot regelverket. Det här är inte det första man tar till, utan något vi gör när det inte fungerar med frivilliga åtgärder.

Klarade sig utan påföljd

Göteryds kyrka ligger i Älmhults kommun i södra Småland och där är det länsstyrelsen i Kronoberg som kontrollerar att pandemilagen efterföljs. Efter att maxgränsen på åtta personer överskreds i samband med en gudstjänst i kyrkan i mars gjordes en anmälan till länsstyrelsen. Men i likhet med den första anmälan mot S:t Franciskus församling klarade sig Karl-Henrik Wallerstein, kyrkoherde i Göteryds församling, utan några påföljder.

Religionsfriheten i Sverige är grundlagsskyddad. Men trots att religionsutövandet kan begränsas av nödvändiga åtgärder för den allmänna säkerheten eller hälsan är Magnus Hagevi är inte förvånad över att länsstyrelserna i Jönköping och Kronoberg hittills har valt att hellre fria än fälla. Statsvetaren menar att det inte är säkert att länsstyrelserna skulle få rätt om juridiken skulle dras till sin spets.

– Det kanske inte är så att det är prästen som har gjort fel, utan myndigheterna, säger Magnus Hagevi till SVT Småland.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar