08 december 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Lena Wesström-fallet uppe i hovrätten

Lena Wesström
För tre år sedan hittades den tidigare pastorn inom Equmeniakyrkan, Lena Wesström, död i Örebro.
Nu försöker Göta hovrätt reda ut vad som egentligen hände.

Intresset för fallet – inte minst i Örebro – har varit enormt. Vem tog livet av trebarnsmamman som jobbat med flyktingungdomar och under perioder varit pastor inom Equmeniakyrkan? Hon hittades död i maj 2018 bakom ett bullerplank vid motorvägen som går genom staden.

Tidigt riktades polisens misstankar mot en nära bekant till Lena Wesström, en 46-årig man, som också åtalades i tingsrätten. Men där friades han, i brist på övertygande bevisning.

Mordvapen saknas

Åklagarens problem har hela tiden varit att mordvapnet – ett trubbigt föremål – inte kunnat hittas. Och inte heller Lena Wesströms mobiltelefon, som skulle kunna ge svar på exakt vem hon kommunicerat med sina sista minuter i livet.

När fallet nu nått hovrätten hoppas åklagaren Åsa Hiding kunna räta ut frågetecknen med hjälp av förundersökningen som är på hisnande 14 000 sidor.

Hiding har inför rättegången aviserat att hon ska presentera nya bevis. Bland annat handlar det om den ring som Lena Wesström bar på fingret vid mordtillfället. Här har dna från den misstänkta gärningsmannen hittats, men tingsrätten underkände detta – med förklaringen att det kan ha hamnat där vid ett tidigare tillfälle.

Vid senare tillfälle?

Men nya bilder från Lena Wesströms bostad sägs visa att hon diskade för hand efter att hon träffat den misstänkte några dagar innan mordet, vilket gör att dna:t måste ha hamnat där vid ett senare tillfälle, enligt åklagaren.

Fortfarande är det en och samma person som misstänks för mordet, och han har även suttit häktad direkt efter mordet, men släpptes kort därefter. Efter omfattande utredningsarbete häktades han på nytt i augusti 2019, och satt inlåst i sex månader i väntan på rättegång.

Sedan den friande domen i tingsrätten har han varit på fri fot.

Nekar till brott

Mannen har hela tiden nekat till brott, och säger att han varit hemma i bostaden vid tidpunkten för mordet. Rättegången i hovrätten beräknas pågå under 18 dagar och avslutas i maj.


Joakim Lundgren

Joakim Lundgren

Joakim Lundgren är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter