Nyheter

Familjen har blivit viktigare under pandemin

Toppar undersökning om vad svenska folket prioriterar under coronapandemin

En ny undersökning visar att familj, hälsa och vänner blivit viktigare för många under pandemin.

De sociala kontakterna med andra människor blir viktigare för många under en kris. Det påståendet stryks under i en ny enkätundersökning som Sveriges Radio låtit göra.

Högst upp på prioriteringslistan kommer familjen. 44 procent av de som deltog i undersökningen svarade att familjen blivit viktigare. De säger också att att de kommer att fortsätta prioritera den även efter pandemin.

– Det är tydligt att vi vänder oss till andra när vi utsätts för press eller är i en kris, säger Filip Arnberg, expert på katastrofpsykologi vid Uppsala universitet.

Tvåa på listan hamnar hälsa, som 34 procent har med bland sina prioriteringar under pandemin. Vänner kommer trea och det är 30 procent av de som svarat på enkäten som tycker så.

Olika upplevelser av pandemin

Lite överraskande är att 26 procent svarar att de inte kan peka ut något som har blivit viktigare. De uppger också att de inte kommer att prioritera annorlunda när pandemin ebbat ut.

– Det är viktigt att komma ihåg att fastän vi sitter i samma båt så har vi individuella upplevelser, vissa drabbas väldigt hårt och andra upplever kanske inte något alls, säger Filip Arnberg till Sveriges Radio.

Studien utfördes av undersökningsföretaget Novus. Under två veckor i februari ställde Novus frågor dels om vad som har blivit mer viktigt i livet under pandemin, och dels om folk tror att de kommer att fortsätta prioritera även efter pandemin.

Drygt 16 000 personer i åldrarna 18-84 år deltog i studien, som gjordes på uppdrag av Sveriges Radio.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig