Nyheter

Präst i Kabul: Risk för inbördeskrig när USA lämnar

Den 11 september i år ska USA ta hem sina trupper från Afghanistan. Den katolske prästen Giovanni Scalese, som är stationerad i Kabul, oroar sig över landets framtid.
– Den största risken med tillbakadragandet är att landet störtas in i inbördeskrig, säger han.

Den italienske prästen berättar i en intervju för den katolska nyhetssajten Catholic News Service att han är tveksam till om de afghanska regeringsstyrkorna kommer att kunna upprätthålla säkerheten i landet. Oppositionen, de islamistiska talibanstyrkorna, är “både bättre organiserade och ekonomiskt starkare”, menar fader Scalese. De samtal som ägt rum mellan regeringen i Kabul och talibanerna har hittills inte varit särskilt framgångsrika, menar han.

– Hittills har dessa samtal inte gett några resultat.

Ska hålla val efter övergångsperiod

Målet för dessa samtal är att parterna enligt den så kallade “Doha-överenskommelsen” från 2020 mellan amerikaner och talibaner ska samla landet, skapa en övergångsregering, och sedan hålla demokratiska val.

– Men om de två sidorna inte pratar med varandra, hur ska de då kunna forma en regering? Det är lättare att låta vapnen tala, säger fader Scalese, som är stationerad i huvudstaden Kabul och leder en katolsk organisation där.

När amerikanerna lämnar Afghanistan har det gått exakt 20 år sedan attackerna mot World Trade Center. I slutet av 2001 invaderade USA Afghanistan för att bekämpa de talibaner som stöttat attackerna i New York. Detta blev inledningen på den längsta konflikten i USA:s historia, med över 2000 dödade amerikanska soldater och tusentals civila dödsoffer.

“Kan inte utradera friheten”

I dag finns en rädsla för att talibanerna ska få makten i landet igen, vilket skulle hota civilbefolkningen i dess helhet, men också religiösa minoriteter som kristna. Enligt den konstitution landet har i dag är Afghanistan ett muslimskt land, dock fjärran från det stränga och genomreglerade samhälle som karakteriserar ett talibansamhälle. Men fader Scalese tror inte att Afghanistan – även under ett talibanstyre – kommer att hamna i samma typ av skräckregemente som tidigare.

– De kan skapa en ny konstitution, men de kommer inte att kunna utradera de friheter eller de rättigheter som afghanerna har vant sig vid under de år som gått, säger han.

Kvinnorna i Afghanistan kommer till exempel inte att gå med på att hålla sig inomhus i hemmen eller bära burka. Det är otänkbart, menar Scalese.

Till detta kommer det faktum att Afghanistan, för att kunna blomstra ekonomiskt, behöver stöd från väst. Ett stöd som dessvärre fram tills i dag inte har varit särskilt omfattande.

– Visserligen säger alla att de inte kommer att överge Afghanistan, men det är en sak att lova samarbete, en annan att verkligen stötta de institutioner som behöver det, säger han.

Fler artiklar för dig