19 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrka borta från frimärkskarta

Frimärkskarta missade vissa väsentliga detaljer

Klara kyrka lyser med sin frånvaro på franskt frimärke.
När pandemin släpper sitt grepp och turismen tar fart igen finns det risk för vilsna fransmän på Stockholms gator – i alla fall om de är filatelister. Och det är en kyrka som är i centrum.

I serien europeiska huvudstäder har franska postverket nu kommit till Stockholm efter att ha avverkat en lång rad andra metropoler med start med Aten 2002. Frimärksblocket är trevligt att se på, en fantasifull karta över Stockholm av konstnären Sophia Babari. Även om hon utnyttjat sin konstnärliga frihet går det lätt att identifiera ett antal byggnader – bland annat Slottet, Stadshuset, Storkyrkan och Centralen – som är placerade ungefär där vi är vana att hitta dem.

Något lyser med sin frånvaro

Men vänta nu, är det inte något som saknas? Visst är det en stor och hög byggnad som ligger mitt emot Centralen, inte ett gytter av bostadshus? Konstnären uppges ha utgått från fotografier men i så fall måste de ha varit häftigt retuscherade eftersom Klara kyrka lyser med sin frånvaro.

Så om ni i framtiden får se lätt förvirrade fransmän som just klivit av tåget och undrar om de kommit till rätt huvudstad när de blir varse Stockholms högsta kyrktorn med tillhörande byggnad vet ni varför.

De har satsat sex euro, 60 svenska kronor, på att förvärva det 135 x 143 millimeter stora frimärksblocket som tryckts i en upplaga av 400 000 exemplar, och tagit med det som vägledning på sin resa.

Tidningen Dagen

Dagen

Artiklar skrivna av redaktionella medarbetare på tidningen Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter