Nyheter

Byggstart för blivande Frihamnskyrkan i Göteborg

På söndag tas första spadtaget till Frihamnskyrkan på Hisingen

På söndag tas det första spadtaget för Frihamnskyrkan, som ska ersätta Smyrnakyrkan i Göteborg.
– Hittills har detta projekt varit något av ett luftslott, nu blir det konkret för oss alla, säger församlingens ordförande Peter Kammensjö.

Bygglovet blev klart i mitten av mars, och nu ser Smyrnaförsamlingen fram emot att spaden ska sättas i jorden. Det sker söndag den 9 maj på Hisingen, där den nya kyrkan ska ligga.

– Pandemin sätter stopp för en större samling vid spadtaget. Därför direktsänder vi ceremonin på Smyrnakyrkans Youtubekanal, SmyrnaPlay, berättar Peter Kammensjö för Dagen.

Jättelyft för församlingen

Förutom Smyrnakyrkans föreståndare Urban Ringbäck kommer representanter för de aktörer som är med i byggprojektet att tillsammans ta det första, symboliska spadtaget.

Hur känns det att ha kommit så långt med byggplanerna?

– Det känns lite som en ketchupeffekt. Vi har jobbat under många år med detta, och nu händer det! Det blir ett jättelyft för hela församlingen, säger han glatt.

– Det viktiga är dock inte spadtaget utan vad vi tar spadtaget för. Vi tar det för det uppväxande släktet i Göteborg och vi tar det för att sprida hopp och ljus i en stad som brottas med många utmaningar.

Ny stadsdel i Frihamnen

På måndag byts spadarna ut mot grävskopor och bygget kan börja på riktigt. En helt ny stadsdel ska växa fram i Frihamnen på Hisingen. Frihamnskyrkan, som kyrkan kommer att heta, blir ett av de första byggprojekten i området.

Samtidigt som första spadtaget tas för kyrkan öppnar den nya Hisingsbron, som ska länka samma övriga Göteborg med Hisingen, för fotgängare och cyklister.

– Det är lite festligt att startskottet för vårt kyrkbygge och öppnandet av bron sammanfaller i tid. Vår nya kyrka kommer att ligga ett stenkast från brofästet, och vi hoppas att kyrkan ska bli ett landmärke i Göteborg.

Målet är att kyrkan ska invigas våren 2023, alltså om ungefär två år.

– Vi tror att den tidsplanen ska hålla, så att vi kan inviga vår nya kyrka våren 2023. Samma år hålls Göteborgs 400-årsjubileum, som egentligen skulle hållits i år men som skjutits upp på grund av pandemin.

Firar i Smyrnakyrkan

Några månader innan dess – den 14 november 2022 – fyller Smyrnaförsamlingen 100 år.

Kommer ni att slå samman 100-årsjubileet med invigningen av nya kyrkan?

– Nej, det blir separata firanden. 100-årsjubileet sker i den gamla Smyrnakyrkan, den nya kyrkan kommer att invigas något halvår senare, berättar Peter Kammensjö.

– Från den 15 juni i år blir vi hyresgäster i den gamla kyrkan när den nya ägaren tar över. Och där vi kommer att stanna tills den nya kyrkan är klar.

---

Fakta: Frihamnskyrkan – första spadtaget

  • Vad? Första spadtaget på Frihamnskyrkan.
  • Var? Hisingen i Göteborg.
  • När? Söndag 9 maj kl 11.00-11.30.
  • Hur? Direktsänds på Smyrnakyrkans Youtubekanal, SmyrnaPlay.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig