13 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kvinnor ordinerade som pastorer – trots samfundsmotstånd

Saddleback Church i Kalifornien har ordinerat sina första kvinnliga pastorer. Händelsen, som beskrivs som historisk, innebär att den inflytelserika kyrkan går emot Southern Baptist Conventions officiella ståndpunkt - att kvinnor inte ska ordineras.

“I går var en historisk kväll för Saddleback Church på många sätt!”, meddelade kyrkan i ett Facebookmeddelande på fredagen.

Saddleback Church, som har 15 campus och som samlar fler än 23 000 personer varje vecka, förklarade att församlingen hade ordinerat sina tre första kvinnliga pastorer.

En av dessa, Cynthia Petty, berättar för Live Good att Rick Warren, som grundade Saddleback Church och som är församlingens föreståndare, informerade henne om den kommande ordinationen i november i fjol.

– Han förklarade att han och församlingens äldste under lång tid hade diskuterat möjligheten att ordinera kvinnor som pastorer i Saddleback Church. Han berättade också att äldstegruppen enhälligt hade röstat för att utse mig till en av de tre första kvinnliga pastorerna i Saddleback Church, säger Cynthia Petty och tillägger att det var ett samtal som hon aldrig kommer att glömma.

Inte bindande riktlinjer

Enligt The Roys Report har alla tre nyutnämnda Saddleback-pastorer arbetat i kyrkan i mer än 20 år.

Saddleback Church, som grundades 1980, tillhör Southern Baptist Convention. I samfundets riktlinjer från 1984 gällande ordination av kvinnor står det att samfundet “uppmuntrar kvinnors insatser i alla aspekter av kyrkans liv och arbete förutom pastorala funktioner och ledarroller som medför ordination”. Samtidigt skriver SBC att riktlinjerna inte är bindande för lokala kyrkor och att varje kyrka har ett eget ansvar att läsa Bibeln och besluta om egna regler.

Känd bibellärare tog avstånd

Frågan om kvinnors roll i samfundet har länge varit en het potatis. Och när en av samfundets mest kända bibellärare Beth Moore tidigare i år meddelade att hon inte längre ville förknippas med SBC tog diskussionerna fart igen.

Det är bara ett fåtal av SBC:s omkring 45 000 församlingar har sedan tidigare har ordinerade kvinnor i pastorsroller. Saddleback Church är den i särklass största som nu har fattat samma beslut.

---

Fakta: Southern Baptist Convention

  • Samfundet bildades 1845 och finns representerade över hela USA.
  • År 2019 hade samfundet 47 530 medlemskyrkor.
  • Samfundet leds sedan 2018 av James David (J.D.) Greear.

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar