Nyheter

KD-politikern prövade fasta på muslimskt vis

Magnus Jacobsson efter 30 dagars fasta: Det har varit en spännande resa

KD-politikern bestämde sig för att pröva fasta, men med kristen bön och reflektion. “Jag ringde upp min vän och berättade att jag tänkte ´följa´ honom under hela ramadan”, skriver Magnus Jacobsson på sociala medier.

30 dagar av fasta. “Jag har ofta funderat på hur svårt det kan vara”, skriver Magnus Jacobsson, till vardags riksdagsledamot för KD och andre vice ordförande i trafikutskottet.

På nätet beskriver han hur beslutet växte fram som en konsekvens av det han i dag ser runt omkring sig i en allt mer globaliserad värld. Fördelarna med globalisering är många: ökad välfärd, ökad handel och mer och mer kontakter mellan länder och världsdelar. Fler och fler gifter sig över nationsgränser, studerar utomlands eller jobbar i utlandet. Själv har han i dag “vänner som är ateister, kristna, judar, muslimer mer mera”.

En reflektion efter 30 dagars fasta Vi lever i en mångkulturell värld och oavsett hur det än låter i debatten så kommer...

Posted by Magnus Jacobsson on Thursday, May 13, 2021

“Måste lära känna varandra”

“I min egen familj märks globaliseringen då jag har en dotter med två identiteter och barnbarn som är både svenskar, serber och romer. Hela min familj är ett tydligt exempel på hur vi är allt fler som upplever det som helt normalt att man har släkt i olika delar av Europa”.

Ytterligare en kraft som har påverkat västerlandet är de flyktingströmmar som nått oss under senare år, konstaterar han, och betonar att vi nu måste lära känna varandra. För det finns avigsidor med globaliseringen, och dit hör rädsla och fiendskap.

“Det globala har positiva sidor, det globala är här för att stanna, men vi måste hitta ett sätt att skapa trygghet och gemenskap i ett nytt Sverige som finns mitt i en global värld”, skriver han.

Tid för bön och reflektion

Det var tankar som dessa som ledde fram till att han själv efter ett samtal med en muslimsk vän, beslutade sig för att följa vännen i fasta. Nu har Magnus Jacobsson fastat i 30 dagar.

“Under den första veckan var det riktigt tungt. Jag var trött på eftermiddagarna. Hungern och framför allt törsten plågade mig, jag fick ont i huvudet”, berättar han.

Men när han började äta ordentlig frukost på morgnarna blev det lättare. “Dessa mornar blev en väldigt fin start på dagen. Tystnaden, tid för bön och reflektion och även en del mornar när min 14-åriga dotter smög upp och vi satt och åt frukost tillsammans”, skriver han.

Åt middag tillsammans

Han berättar också om “guldkorn” där han en kväll bröt fastan på kvällen tillsammans med sin muslimske vän. “Vid middagen tillsammans med hans familj så bad han en bordsbön och därefter bad jag som gäst en bordsbön. Två olika trostraditioner möttes genom två familjer under ett tak, tillsammans med en gemensam middag”.

Nu är fastetiden över, och Magnus Jacobsson kan tillsammans med alla de muslimer som iakttagit ramadan börja äta som vanligt igen. “Jag önskar alla mina muslimska vänner Eid Mubarak samtidigt som i dag Kristi Himmelsfärd börjar. Den ena traditionen firar att man klarat fastan, för egen del firar jag att Jesus har trätt upp och sitter på Faderns högra sida samt att han lovade oss en hjälpare, den helige Ande som ska stötta oss i livet”, avslutar han.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig