29 november 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Pastor lät konvertit flytta in - rasar mot utvisningsbeslut

David Hjelmqvists öppna brev har fått hundratals delningar

David Hjelmqvist, pastor i Equmeniakyrkan i Hovslätt, skrev ett känslomässigt brev efter att Mustafa fått avslag på asylansökan.
När konvertiten Mustafa fick avslag på sin asylansökan förra veckan skrev pastorn David Hjelmqvist ett skarpt brev till migrationsministern – och det har nu delats av nästan 800 personer.
– Jag tänker att det beror på att folk tycker att det är väldigt fel, säger han.

David Hjelmqvist har arbetat som pastor sedan 2009 och är församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan i Hovslätt utanför Jönköping. I torsdags satte han sig och skrev ett inlägg på Facebook med rubriken “Öppet brev till Migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik” och lade ut på Facebook, där det under lördagseftermiddagen hade delats av nästan 800 personer.

I brevet berättar David Hjelmqvist om Mustafa som kom som flykting från Afghanistan till Sverige 2015. Efter att ha bott på olika asylboenden flyttade Mustafa in hos en kristen familj i Vrigstad där han kom till tro och döptes. Därefter flyttade han hem till David och Mia Hjelmqvist och deras två barn och fick också fast jobb som snickare.

“I dag är han en varmt troende kristen, och är väldigt engagerad i kyrkan”, skriver David Hjelmqvist i brevet.

Mustafa fick avslag på sin asylansökan, men överklagade till Migrationsdomstolen. Pastorn satt med när Mustafa berättade om sin tro i det sista förhöret.

“Det är sällan jag har hört ett så starkt och genuint vittnesbörd som det som Mustafa delade i Migrationsdomstolen. Och jag som lever nära honom kan ju intyga till 100% vad hans tro betyder för honom i vardag och församlingsengagemang”, skriver han.

Fick avslag

Migrationsdomstolen delade dock inte den bedömningen, som i onsdags gav Mustafa avslag på överklagan med hänvisning till att de inte uppfattar hans kristna tro som genuin. Resultatet innebär att Mustafa kommer att deporteras till Afghanistan.

Det var det som fick David Hjelmqvist att sätta sig och skriva brevet på torsdagen.

– I mitt brev frågade jag efter en sak: ge mig ett enda rimligt argument till att Mustafa inte får stanna. Jag har inte hört det ännu, säger han.

Stor bredd

Snabbt började brevet få fart på sajten. Kommentarerna strömmade in och många valde också att dela det i sina egna flöden.

– Det är också många som har hört av sig direkt och frågat hur man kan hjälpa till, kommit med tips eller erbjudit att koppla in jurister, säger han.

Dessutom verkar det vara en stor bredd på de som väljer att engagera sig i fallet, säger David Hjelmqvist.

– Det är inte bara kristna, utan det är många som hört av sig som kanske inte har en personlig tro men som tycker att detta är helt fel. Sedan är det folk från alla partitillhörigheter som har hört av sig också, säger han.

Har överklagat

Att brevet har fått så stor uppmärksamhet tror han beror på att det beskriver en situation som fler känner igen.

– Detta är ett så konkret exempel på när integrationen fungerar men han ändå inte får stanna. Jag lyckades adressera något i brevet som skapade reaktioner, säger han.

David Hjelmqvists familj har överklagat beslutet, men de har inga större förhoppningar om att det ska ge resultat.

– Vi är ledsna och oroliga för vad som ska hända nu, samtidigt ger det lite hopp att det finns ett stort engagemang för den här frågan, säger han.

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar