16 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Tekla Knös – bandet som ville bränna kyrkan

Frikyrkopodden Tekla-Knös
En natt år 2000 sitter Mauritz Vetterud på sitt rum, frustrerad. Spelningen i kyrkan har gjort honom upprörd och nu plockar han fram penna och papper för att skriva ett manifest. Han börjar med rubriken: Bränn kyrkan. Budskapet är kärvt och får till och med Svenska Dagbladets ledarsida att reagera.

1999 släpper punkbandet Tekla Knös sin första skiva, “Så sparade vi oss ur krisen”. Skivsläppet innebär nya fans, både inom och utanför kyrkan. Bandet får regelbundet frågor om att spela i frikyrkor och oftast tackar de ja. Samtidigt har de dubbla känslor inför att uppträda just där. De tycker att många av ungdomarna ser ut att komma från liknande bakgrund och att det är ett stort steg för andra ungdomar att komma in i kyrkan. Dessutom ifrågasätter de många frikyrkors prioriteringar. En spelning i en Stockholmskyrka får bägaren att rinna över för Mauritz.

– Det var en jättestor kyrka med en stor orgel. Trots det hade de en insamling till en portabel orgel som skulle kosta fem miljoner kronor. När vi sedan spelade var det väl 20–30 ungdomar från församlingen där som såg allmänt uttråkade ut. På tunnelbanan på väg hem efter spelningen satt jag och kokade.

Punkbandet Tekla Knös

Skriver manifest

Mauritz känner att han behöver få utlopp för sina känslor inför delar av kristenheten. Under natten skriver han ner sina tankar och visar dem dagen efter för bandkompisen Markus Lindsmyr. Tillsammans slipar de på formuleringarna och den 13 maj år 2000 ger de ut manifestet “Bränn kyrkan”. Det är en uppmaning till församlingar att möta människor där de är i stället för att “sitta instängda i våra unkna kyrksalar”.

Manifestet väcker en hel del känslor.

– Det räckte ju bara med överskriften “bränn kyrkan” för att vissa skulle löpa amok. På en del av våra spelningar skapade församlingar bönekedjor för att be emot oss.

Mauritz Vetterud bildade punkbandet Tekla-Knös.

Den 28 september samma år publicerar Dagen en intervju med Tekla Knös, där bandets syn på kyrkan står i centrum. Dagen efter kommenteras artikeln oväntat av Svenska Dagbladets ledarsida. Maurtiz reser sig för att hämta det sparade urklippet. Efter en stunds letande hittar han den långsmala pappersremsan och börjar läsa.

– “När det gäller intresseväckande rubriker måste man nog säga att tidningen Dagen har placerat sig i elitklassen med följande bidrag 28/9: Tekla knös vill bränna kyrkan.”

Ledarkommentaren citerar sedan en av Tekla Knös låtar: “Jag är så less på alla rika svin som är förmer med sina breda flin”. Och tillägger: “Man frestas nästan att påminna om en annan Jesus, omtalad i Nya testamentet, som hade höga tankar om sådana borgerliga konventioner som äganderätten.”

“Fått väldigt mycket feedback”

Vad Tekla Knös har betytt för svensk frikyrklighet vill Mauritz helst att andra får bedöma. Men på en individnivå vet han att deras musik har gjort skillnad.

– Jag har fått väldigt mycket feedback från alla möjliga. Olika relationer har blivit hela igen, folk har lämnat drogmissbruk och de har känt att de har en plats i det kristna väsendet. Där inser man att det inte är vi som har påverkat, det är min tro i alla fall, att någonstans har pappa Gud gjort någonting i deras liv.


Lyssna på avsnittet med Tekla Knös

---

Fakta: Tekla Knös

  • Punkband som bildades 1996 av Mauritz Vetterud (gitarr och sång) och Markus Lindsmyr (bas och sång). Efter ett par byten av trummis tog Henrik Dahlquist över rollen 1999.
  • Har tagit sitt namn från den svenska översättaren Thekla Knös.
  • Bandets sista konsert var i Alingsås den 29 maj 2010.

---

Albin Larsson

Albin Larsson

Albin Larsson är reporter och printredaktör på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter