31 juli 2021

En tidning på kristen grundInrikes

Ebba Busch: Jag bestrider självklart det här

KD-ledaren Ebba Busch polisförhördes på fredagen och är nu formellt brottsmisstänkt.
- Det här har varit ett väntat förlopp och jag har sett fram emot att få ge min syn på saken och det här är första gången jag har getts möjlighet att göra det, säger Ebba Busch.

Uppsala — Hon anklagas för grovt förtal i den infekterade hustvisten som tog sin början förra året.

- Vi har haft ett förhör och vid det förhöret har det delgivits en brottsmisstanke om förtal och Ebba (Busch) har gett sin förklaring om varför den här texten har publicerats, säger Ebba Buschs advokat Thomas Olsson, till journalister efter förhöret.

Det handlar om Ebba Buschs inlägg på sociala medier den 19 februari i år, då hon pekade ut den dåvarande hussäljarens ombud som brottslig.

Några dagar senare anmäldes partiledaren för grovt förtal och åklagare Anders Jakobsson valde att inleda en förundersökning.

"Tillförsikt"

Den förklaring som Ebba Busch har gett vid polisförhöret handlar, enligt advokaten, om att det hon skrivit om är något som den utpekade bland annat själv skrivit om offentligt.

- Hon har bland annat hänvisat då till att personen i fråga själv har offentliggjort sin dom. Han har kapitaliserat på den här domen genom att starta en organisation och han har i olika artiklar tagit ställning för varför han är oskyldigt dömd, säger Thomas Olsson.

- Vi ser med tillförsikt fram emot att det här kommer att läggas ned.

Att brottsmisstanken är grovt förtal handlar, enligt Olsson, om att Buschs inlägg publicerats på Facebook. Inläggen som Busch publicerade har därefter raderats eller redigerats, men uppgifterna om ombudet hade redan fått spridning.

---

Fakta: Detta har hänt i hustvisten

20 augusti 2020:

Ebba Busch och säljaren skriver under ett köpekontrakt för fastigheten utanför Uppsala. Några dagar senare betalar Busch handpenningen till den 81-årige mannen. Enligt säljarens ombud ångrar mannen köpet någon dag eller några dagar efter det att kontraktet undertecknats.

16 september 2020:

Ebba Busch skulle ha fått tillträde till huset, enligt köpekontraktet.

25 november 2020:

Ebba Busch kommer in med en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt där hon yrkar att hon har bättre rätt än säljaren till huset.

Parterna växlar korrespondens under hösten och vintern där de tar in expertutlåtanden och värderingar av huset.

19 februari 2021:

Ebba Busch skriver ett långt inlägg om affären på sociala medier. Hon skriver där kommentarer om säljarens ombud och pekar ut honom som brottslig.

24 februari 2021:

Säljarens ombud anmäler Ebba Busch för grovt förtal efter inläggen hon skrev på sociala medier.

2 mars 2021:

Ebba Busch och säljaren möts i Uppsala tingsrätt för en inledande förhandling om hustvisten. De kommer inte överens om någon förlikning och en huvudförhandling planeras in till i slutet på oktober.

3 mars 2021:

Överåklagare Anders Jakobsson inleder en förundersökning om grovt förtal mot Ebba Busch.

28 maj 2021:

Ebba Busch delges formellt brottsmisstanke i ett förhör.

Källa: Domstolshandlingar från Uppsala tingsrätt

---

TT

TT är Sveriges största nyhetsbyrå.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar