Film och TV

Kaggeholms slott centrum i ny Netflix-serie

Välbekant miljö för tidigare bibel- och medieelever på pingströrelsens folkhögskola

Kärleken eller plikten? Det är frågan för kronprins Wilhelm i Netflix-serien “Young Royals”. Serien är inspelad i gammal bibelskolemiljö på Kaggeholms slott utanför Stockholm.

Tusentals folkhögskoleelever har passerat genom Kaggeholms slott på Ekerö under de 70 år som pingströrelsen ägde slottet, fram till 2018. Så när de moderna och nutida kungligheterna i Netflix-serien nu åker till den prestigefyllda Hillerska internatskolan, så gestaltas handlingen i miljöer där många bibelskoleelever, medieelever och blivande missionärer har passerat igenom.

Dubbad till flera språk

Den 1 juli har tv-serien premiär på en av världens största streamingtjänster. Den har dubbats till många språk. Det innebär att den kristna folkhögskolans tidigare miljö, som pingströrelsens grundare pastor Lewi Pethrus en gång lät köpa in, nu kommer att bli välbekant på olika håll i världen.

Skådespelerskan Pernilla August är en av huvudrollsinnehavarna i Netflix-serien.

Kronprins inför dilemma

Prins Wilhelm ser i berättelsen internatskolan som ett sätt att slå sig fri från de kungliga plikterna och börja drömma om kärleken och framtiden. Men när han plötsligt blir kronprins ställs sakerna på sin spets. Ska han välja kärleken eller den kungliga plikten?

På Mälarfjärden utanför Kaggeholms slott i samband med inspelningen av Netflix-serien Young royals.

Kaggeholms folkhögskola har sedan 2020 flyttat in till Filadelfiakyrkan och Rörstrands slott i centrala Stockholm, där undervisningen fortsätter med bibellinje, allmän linje, medialinje och musiklinje.

Kaggeholms slott, med anor från 1700-talet, ägs numera av fastighetsbolaget Sisyfosgruppen. Bolaget har också byggt om Filadelfiakyrkan i Stockholm som framöver ska nyinvigas, och tidigare köpt Venngarns slott utanför Sigtuna där pingströrelsen tillbaka i tiden hade rehabilitering för missbrukare på kristen grund.

---

Fakta: Netflix-serien Young Royals

  • Beskrivs som ett “coming of age drama” där tonåringar är på väg in i vuxenlivet.
  • Bland skådespelarna finns förutom huvudrollsinnehavarna Edvin Ryding och Pernilla August också bland andra Malte Gårdinger, Frida Argento, Nikita Uggla och Omar Rudberg.

---

Fler artiklar för dig