Nyheter

Därför skrev medier fel om “dopattentat” i Burkina Faso

Nyligen kom knapphändiga rapporter om en massaker på 15 personer vid ett dop i Burkina Faso. När Dagen pratar med Erikshjälpens regionchef på plats formas en annan bild. Så varför får islamistdåd i Afrika så liten medial uppmärksamhet?
– Vi har ingen olja och vi har inga naturresurser som intresserar någon utanför landet. Här är det bara människor som dör, säger Fatimata Ouedraogo.

Om islamister hade dödat 15 personer vid ett dop någonstans i Europa så hade det blivit en världsnyhet, där händelseförloppet gåtts igenom minutiöst. Men nu kom det rapporter om att det hade skett i Burkina Faso, ett litet land i Västafrika, och nyheten fick skralt med uppmärksamhet. Ganska snart drunknade den också i rapporter om nya islamistdåd från samma region.

För att få reda på mer vad som hänt vände vi oss till Fatimata Ouedraogo, regionchef på Erikshjälpen. Hon är själv från Burkina Faso, men när Dagen når henne är hon i grannlandet Mali.

– Jag gör ett fältbesök för ett projekt där vi återuppbygger skolor som förstörts av terrorister, förklarar hon.

Hon säger att det tyvärr har blivit en strategi i den pågående konflikten i Mali att ge sig på skolor, där de som hjälporganisation sätter in motåtgärder för att få tillbaka barnen i undervisning.

Sågs som kristet dop

Men åter till massakern i byn Adjarare i Burkina Faso. Väldigt lite information läckte ut till omvärlden och enbart ett citat från en överlevande har spridits.

– Människor blev chockade och många sprang iväg.

I stort sett alla medier som berättade om de 15 mördade fick det att låta som om det var ett kristet dop, alltifrån Reuters via Christian Post till tidningen Dagen. Samtidigt pekades islamister ut som förövare, med trolig koppling till al-Qaida eller IS.

Men när Fatimata Ouedraogo berättar om händelsen har hon en helt annan bild.

– En familj misstänktes för att ha rapporterat in om en terrorgrupps planer, som straff blev de själva attackerade. Det var faktiskt under en muslimsk ceremoni, berättar hon.

Det som många tog för ett kristet dop var i själva verket en muslimsk namngivningsceremoni som enligt traditionen hålls sju dagar efter att ett barn föds. En imam var på plats för att ge sin välsignelse då förövarna slog till och sköt ihjäl 15 personer.

Men att islamister skjuter ihjäl muslimer, det låter ologiskt?

– Ja, men situationen är komplex. Jag föredrar att kalla de här grupperna för terrorister, inte islamister, även om de ofta använder islam som täckmantel för sina angrepp.

Fatimata Ouedraogo förklarar att det finns militanta islamistiska grupper i regionen, främst i Mali, med en målmedveten agenda. De är beväpnade och har resurser. Flera mindre grupperingar säger sig därför vara lojala med dem, på så sätt får man tag på vapen och utför sedan sina terrordåd i islams namn.

– Men ofta handlar det i grunden om etniska motsättningar eller om en landkonflikt, förklarar Fatimata Ouedraogo.

I det aktuella fallet menar hon att det inte fanns ett religiöst motiv, snarare en beväpnad grupp som gav sig på dem som ville förhindra deras framfart.

Dagliga attacker

Massakern var heller inte en unik händelse, utan snarare en i mängden av liknande terrordåd som blivit vardag i Burkina Faso, där även ett antal kyrkor varit måltavlor. Fatimata Ouedraogo säger att det numera sker attentat med dödlig utgång i stort sett varje dag.

– Det är verkligen sorgligt, men människor vänjer sig vid det, säger hon.

Dessutom är många lyckligt omedvetna om vad som pågår, då de flesta attentat sker utan någon medial bevakning. Även regeringen försöker i vissa fall tysta ned vad som händer.

Fatimata Ouedraogo, jobbar för Erikshjälpen i Västafrika

Egna nyhetskanaler

Anledningen till att Fatimata Ouedraogo ändå är välinformerad handlar om att hjälporganisationer i landet byggt upp ett eget informationsnätverk som blivit en alternativ nyhetskanal. Så fort en attack sker får de reda på det, för att på så sätt kunna sätta sina egna medarbetare i säkerhet. Informationen används också för att koordinera hjälpinsatser.

– För oss är det viktigt att inte ta några risker, vi får inte bli måltavlor. Därför är den här informationen mycket viktig för oss.

Oroligheterna i Burkina Faso har lett till tusentals döda, det finns också 1,2 miljoner internflyktingar i landet, som nu också brottas med bristande mattillgång.

Vad kan du, som jobbar humanitärt för Erikshjälpen, göra för att lösa landets konflikter?

Fatimata Ouedraogo skrattar till när hon får frågan.

– Förlåt, det är inte roligt, men det är så otroligt svårt att svara på. Till och med vår premiärminister har sagt att han inte vet hur vi ska lösa den här krisen. Det är en stor utmaning.

Någon större hjälp utifrån verkar inte gå att räkna med, att ett litet land i Västafrika som dragits in i en våldsspiral är knappast något som drar till sig stor uppmärksamhet.

– Vi har ingen olja och vi har inga naturresurser som intresserar någon utanför landet. Här är det bara människor som dör, säger Fatimata Ouedraogo något uppgivet.

Ouagadougou. Pastor Innocent Kientegas kyrka är en av huvudstadens drygt 100 pingstförsamlingar och har ett namn som direkt översatt betyder ”Den brinnande busken”.

Erikshjälpen satsar

Men för Erikshjälpens räkning jobbar hon ändå för att människorna i landet ska få en bättre framtid, bland annat med stöd från Sverige. De har ett pågående program för landsbygdsutveckling och förebyggande insatser för att motverka våld. Det finns också ett arbete för att säkra mattillgångar, främst bekämpar de undernäringen hos små barn. Erikshjälpen satsar också på utbildning i flera länder i Västafrika, inte minst i Mali där islamister på ett mer utstuderat sett gett sig på skolor för att destabilisera landet.

---

Fakta: Burkina Faso

  • Burkina Faso är ett land i Västafrika med cirka 20 miljoner invånare.
  • För tillfället pågår interna konflikter, ofta med islamistiska förtecken, vilket också kännetecknar flera länder i regionen.

---

Fler artiklar för dig