Nyheter

Spirorna på Uppsala domkyrka sätts på plats

Stort intresse för restaureringen av kyrkan som präglar stadens silhuett.

I måndags lyftes norra tornets tornkrön på 2,2 ton upp och monterades. Senare i sommar ska båda tornen vara klara och även korsen på plats.
– Det har varit jättestort allmänintresse för restaureringen, berättar byggledaren Viktor Wadelius.

År 2015 upptäcktes rostskador på de båda tornkrönen från 1800-talet, och 2019 togs de ner för restaurering. Under 2020 och 2021 har de undersökts och reparerats med nytillverkade delar. Sammanlagt nio ton gjutjärn har nytillverkats för den välkända och älskade domkyrkan.

I måndags var det så dags för första etappen av att sätta tillbaka tornkrönen. Då lyftes norra tornets tornkrön upp med hjälp av en hög lyftkran.

– Allt gick bra, berättar byggledaren Viktor Wadelius när Dagen når honom på telefon på torsdagen.

Nu kommer snart de båda tornkrönen på Uppsala domkyrka att vara på plats efter restaurering. På bilden ses en del av tornkrönen, som varit rostdrabbade men nu fått nya delar.

Korsen på plats i augusti

Just nu jobbar arbetslaget med kvalitetssäkring och kontrollmått.

– I juni och en del av juli kommer vi att jobba klart med norra tornet, och senare delen av juli är det dags för södra tornet, säger Viktor Wadelius.

Under sommaren ska sista biten av byggjobbet göras, och korsen monteras på spirorna. Just korsen är originaldelar, de tillverkades 1889. Sedan är Uppsalas välkända siluett densamma igen, med domkyrkans spiror och kors som syns på långt håll.

– Jag skulle tro att korsen kommer på plats i höst, säger Viktor Wadelius.

Teamet bakom restaureringen har denna gång inte bara följt tidsplanen – de ligger före den, ett helt år faktiskt.

Hur kommer det sig?

– Vi har haft extremt fina samarbeten med alla inblandade parter, så samverkan har flutit bra. Detta har borgat för att vi har kunnat vara oerhört effektiva. Allting har klaffat så som vi drömt om, vilket bland annat har betytt att vi har kunnat analysera och arbeta med båda tornkrönen samtidigt. Den stora nyckeln är samarbetet mellan alla parter, säger Viktor Wadelius.

Kyrkan har haft öppet

Under restaureringen har det varit viktigt att kyrkan skulle gå att använda, berättar han. Nu kom ju pandemin, men trots den har kyrkan kunnat ha samma omfattning men med ett begränsat deltagarantal, berättar Viktor Wadelius.

– En av de stora utmaningarna med ett sådant här projekt är att den kyrkliga verksamheten ska kunna pågå som vanligt. Det har fungerat jättefint, vi har ett bra samarbete mellan oss och kyrkans personal.

Nu till helgen kan man förvänta sig ett större deltagarantal på gudstjänsterna, då restriktionerna har lättat.

Hur ser säkerheten ut runt kyrkan – kan det bli problem om det bildas köer i helgen?

– Nej, vi har omfattande avspärrningar runt kyrkan. Vi har haft stort fokus på säkerhet och kvalitet´. Det är de två områden där vi inte får göra några inskränkningar. Vi lägger oerhört mycket tid på förberedelser och planer för respektive moment, säger Viktor Wadelius.

Uppsalaborna är mycket engagerade i restaureringen, berättar han.

– Det är ett jättestort allmänintresse, folk stannar dagligen och säger att de följer detta. Uppsala domkyrka är symbolen för hela staden, säger Viktor Wadelius.

Uppsala domkyrka får nu tillbaka sina spiror efter renovering som pågått under en längre tid.

---

Fakta: Röntgen och ultraljud

  • Tornkrönen har röntgats, 3D-skannats och undersökts med ultraljud. Träformar har tillverkats i Tjeckien, och nya delar har gjutits i Guldsmedshyttan i Sverige. Sedan har de målats i Danmark. Sammanlagt har nio ton gjutjärn nytillverkats för de båda tornkrönen.
  • Budgeten för projektet har varit 40 miljoner, och budgeten kommer att hållas, enligt Viktor Wadelius. 70 procent av budgeten täcks av den kyrkoantikvariska ersättningen.

---

Fler artiklar för dig