19 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Förslag till ombyggnad av kyrka anses för fult

Politiker i Göteborg skjuter på beslutet hur Smyrnakyrkan ska se ut

Exteriör på Smyrnakyrkan i Göteborg.
Smyrnaförsamlingen i Göteborg bygger en ny kyrka. Den gamla kyrkan är såld, men vad som ska hända med den klassiska byggnaden är oklart.
De förslag som finns verkar vara för fula för att godkännas av byggnadsnämnden.

För ett och ett halvt år sedan såldes Smyrnakyrkan i Göteborg till ett fastighetsbolag. Och nu pågår diskussioner om vad kyrkan ska användas till.

Den nya ägaren Husvärden AB planerar att helt eller delvis bygga om kyrkan, och har en dialog med kommunen som måste godkänna planerna, om detta.

Flera olika alternativ

Göteborgs-Posten berättar ägaren skickat in en ansökan till kommunen som innehåller flera olika alternativ. Till exempel bostäder, kontor, universitetslokaler och handel.

Frågan ligger på byggnadsnämndens bord, men ett utlåtande har inte kommit utan ärendet har skjutits framåt i tiden.

Den nya ägaren har i sin ansökan presenterat ett antal visionsbilder för hur en ombyggnad skulle kunna se ut. Detta har fått de politiska partierna att pausa frågan.

Knäckfrågan, som gör att beslutet dröjer, verkar vara hur byggnaden ska se ut. Det förslag som finns anses vara för fult, helt enkelt.

– Det kommer att vara en märkesbyggnad och kanske är den första byggnaden man möter som besökare i Göteborg, säger Mats Arnsmar, (S) ledamot i byggnadsnämnden.

Byggdes på 1940-talet

Smyrnakyrkan byggdes på 1940-talet och har sedan dess varit Smyrnaförsamlingens hem. Men nu byggs en ny och mer ändamålsenlig kyrka i Frihamnen på Hisingen.

– Vi har lagt ner tid på att ta fram vad vi tycker är en exklusiv fasad som absolut inte är billig. Men vi är vakna för att det ska bli något riktigt bra, säger Husvärdens vd Lennart Larsson.

Stadsbyggnadsdirektören Henrik Kant säger till GP att en arkitekttävling har diskuterats.

För några veckor sedan togs det första spadtaget till en ny kyrka i Frihamnen i Göteborg som väntas stå klar 2023. Fram till dess är församlingen hyresgäst i sin gamla kyrka.

Ett beslut i byggnadsnämnden väntas vid nästa möte senare i juni.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar