02 augusti 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Efter första gudstjänsten: “Större sug efter att samlas nu”

Pastor Marcus Lind om glädjen att få fira gudstjänst i kyrkan igen efter drygt sju månader

Equmeniakyrkan i Linköping och Lugnetkyrkan i Falun är två församlingar som på söndagen firade gudstjänster i sina kyrkor igen.

– Många har nog längtat lite extra efter att få fira gudstjänst i kyrkan igen. Jag upplever att suget är större nu jämfört med efter den första pandemivågen i höstas, säger Marcus Lind till Dagen.

Han är pastor i Equmeniakyrkan i Linköping, en av många församlingar runt om i landet som på nationaldagen tog chansen att med deltagare på plats fira gudstjänst i sin kyrka igen.

Glada återseenden

Femtio förväntansfulla personer kom och det blev många glada återseenden. Dessutom var detta den första fysiska gudstjänsten sedan missions- och baptistförsamlingarna i staden gick samman.

– Det var fint att se alla kända och några okända ansikten. Vi har firat gudstjänst tillsammans tidigare, men det här var första gången sedan vi bildade en gemensam församling den 1 maj, berättar Marcus Lind.

Till Lugnetkyrkan i Falun kom också femtio deltagare. Pastor Gabriella Haglund berättar att stämningen var god och framhåller glädjen i att återse många efter lång tid framför skärmarna i stället för i kyrkbänken.

– Det känns betydligt bättre att lovsjunga tillsammans i kyrkan än framför en kamera, säger Gabriella Haglund och syftar på de digitala gudstjänster som hon varit med och spelat in under pandemin.

“Tro och tålamod”

Linalie Newman, en av Evangeliska frikyrkans missionsdirektorer, predikade i gudstjänsten. Hennes tema var “Tro och tålamod”, ett budskap som passade väl in i pandemitider.

– Vi fortsätter att fira gudstjänster i kyrkan under hela sommaren. Vi är lyckligt lottade som har en rymlig kyrksal, och hoppas att framöver få samla betydligt fler än femtio personer, säger Gabriella Haglund till Dagen.

Marcus Lind, som predikade över ämnet “Vårt dop”, berättar att de under juni firar gudstjänst på plats och livesänder:

– Under juli månad firar vi gudstjänster på plats varje söndag men vi livesänder inte dessa. För dem som fortfarande inte kan delta sänder vi därför dessutom varje vecka en förinspelad sommarandakt. Från 8 augusti kör vi åter livesända gudstjänster med deltagare på plats.

– Sedan får vi se vad som händer i höst. Om det är möjligt vill vi gärna fira gudstjänster med fler än femtio i kyrkan. Gudstjänsten i dag gav mersmak och jag ser redan fram emot att få fira gudstjänst nästa söndag, säger han.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar