02 augusti 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Rick Warren lämnar Saddleback Church

“Det är inte ens början på slutet, det är början på inledningen”

Efter 42 år som ledare för Saddleback Church meddelar Rick Warren att han tänker gå i pension. I veckan inleds sökandet efter hans efterträdare.

Det var i samband med söndagens gudstjänst som 67-årige Rick Warren meddelade sitt beslut. Enligt The Orange County Register förklarade pastorn och författaren att han kommer att vara kvar som huvudpastor tills en ersättare är på plats. Därefter tänker han ha en mer tillbakadragen roll i församlingen.

I ett videoklipp konstaterar Rick Warren att beslutat att kliva ned “är en stor sak”, men han betonar samtidigt att detta inte är slutet.

– Det är inte ens början på slutet, det är början på inledningen.

Han nämner också hustrun Kay och säger att de har vetat att den här dagen skulle komma och att de har väntat på “Guds perfekta timing”.

Tidsplan för efterträdare saknas

Rick Warren grundade Saddleback Church i södra Kalifornien 1980. Sedan dess har församlingen, som tillhör Southern Baptist Convention, växt till en av de största kyrkorna i USA. I dag finns församlingen på 14 platser i södra Kalifornien och varje vecka firar drygt 30 000 personer gudstjänst i någon av kyrkorna. Dessutom har Saddleback Church fyra församlingsplanteringar utomlands.

Parallellt med detta har Rick Warren också skrivit flera bästsäljande böcker, bland annat Leva med mål och mening.

Enligt nyhetsbyrån AP finns det inte någon tidsplan för sökandet efter ny huvudpastor i Saddleback Church. På måndagen avböjde Rick Warren alla intervjuförfrågningar.

Men när han predikade för två år sedan kommenterade han tjänsten i församlingen.

– Kay och jag gav varandra ett galet löfte när vi var 25 år gamla att vi skulle spendera 40 år på en plats, att vi inte skulle flytta och att vi inte skulle lockas att börja arbeta i en annan kyrka.

Rick Warren berättade också att han hade erbjudits en rad olika jobb inom kristna organisationer, utbildningsinstitut och samfund under årens lopp.

Stannade kvar över coronapandemin

I videoklippet där Rick Warren nu berättar om sitt beslut att lämna rollen som huvudpastor tar han upp att löftet om att jobba i Saddleback Church i 40 år infriades i början av 2020.

Några veckor senare började coronaviruset att spridas vilket stängde ned bland annat kyrkor.

– Med facit i hand kan jag se varför Guds inte ville att jag skulle kliva av tre veckor innan pandemin kom. Utan möjligheten att fira gudstjänster under mer än ett års tid skulle det i praktiken ha varit omöjligt för en ny pastor att hålla ihop vår kyrkofamilj.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar