Nyheter

Pastor i Nigeria frigiven av Boko Haram

Militanta islamister stort problem i Västafrika - samtidigt friges tillfångatagen pastor

[object Object]
Efter åtta månader i fångenskap av den ökända islamistgruppen Boko Haram släpps pastor Polycarp Zongo på fri fot. Men några detaljer hur det gick till avslöjas inte.

Det var i slutet av oktober förra året som pastor Polycarp Zongo tillfångatogs av militanta islamister i norra Nigeria. Förövarna pekas ut som en gren av Boko Haram, en terrororganisation som genom åren genomfört en rad massakrer och även ett flertal omfattande kidnappningar.

I det här fallet kunde den nigerianske pastorn, tillhörande samfundet Church of Christ in Nigeria, släppas fri. Det hela ska ha skett i förhandlingar med organisationer i landet som specialiserat sig på att förhandla fram frigivningar av det här slaget.

Inga detaljer

Detaljerna kring frisläppandet av pastorn vill dessa organisationer inte gå in på.

– Men vad jag vet så har ingen lösensumma betalats för att få pastorn frigiven, säger Bulama Mohammed, som varit med vid förhandlingarna, rapporterar CBS News.

Pastor Polycarp Zongo ska också ha varit i ett kritiskt tillstånd vid frisläppandet, vilket också pekas ut som en faktor till att han släpptes fri.

Ledaren dödad

Boka Haram har under en längre tid utgjort ett militärt hot i norra Nigeria och genomfört en rad terrorattentat mot kristna mål. Men nyligen kom uppgifter om att dess ökände ledare, Abubakar Shekau, dödats. Det ska ha skett i strider med en annan islamistgrupp i området, lojala med Islamiska staten.

Hur det på sikt kommer att påverka den konflikt som finns i landet återstår att se. Men stora delar av Västafrika har i dag problem med islamistiska grupperingar som begår kontinuerligt begår övergrepp mot såväl militära som civila mål, där Boko Haram enbart är en i mängden.

Bland annat intervjuade Dagen nyligen Erikshjälpens regionchef i Västafrika, Fatimata Ouedraogo, som kunde konstatera att det dagligen genomfördes attacker i hennes hemland Burkina Faso.

En annan som nyligen vittnat om islamister i Västafrika är Johan Gustafsson som satt kidnappad sex år i Mali, vilket han berättade om då han besökte podden Dagens människa.

---

Fakta: Boko Haram

  • Boko Haram är en terrorstämplad islamiströrelse med bas i norra Nigeria.
  • De har genomfört en lång rad blodiga attentat och spektakulära kidnappningar.
  • De är bara en i raden av islamiströrelser i Västafrika.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig