Nyheter

KD är redo att fälla regeringen

[object Object]
Vänsterpartiet har utlöst en regeringskris i och med sitt besked att genomföra en misstroendeomröstning. Ett parti som gärna är med och röstar bort Löfven är Kristdemokraterna.

– Vi var emot regeringen Löfven när den tillträdde vi är emot regeringen Löfven nu. Kristdemokraterna kommer att rösta för att fälla Löfven, sa partiledare Ebba Busch (KD) då hon kallade till pressträff i riksdagen.

Bakgrunden är frågan om hyressättning i nyproduktion, en fråga som Vänsterpartiet pekat ut som så pass viktig att de sagt sig vilja fälla regeringen om de lägger fram den. Problemet är att frågan finns med i Januariavtalet där C och L mer än gärna vill se en reform på området och reformen var ett krav för att släppa fram en S-ledd regering.

Regeringskris

Vänsterpartiet ställde först ett ultimatum på 48 timmar för att på så sätt få regeringen att backa. Efter att det inte lyckats befinner vi oss nu i en regeringskris, inte minst efter att SD övertog taktpinnen och lämnade in en misstroendeomröstning. Den är inplanerad till måndag 10.00.

Därmed är den närmaste politiska framtiden ytterst osäker. Om regeringen fälls nästa vecka kan det innebära nya sonderingssamtal till att bilda en ny regeringen, även ett extraval finns med i bilden.

Olika beskyllningar

I det spända läge som råder kommer nu beskyllningar åt alla håll vem som bär ansvar för att det har blivit så här. Regeringen och stödpartierna riktar sin ilska mot Vänsterpartiet, vilka i sin tur har en spegelvänd bild om vems ansvaret är.

Oppositionen på högerkanten ser i alla fall ut att ta Vänsterpartiet i handen och såväl M, KD och SD säger sig vara redo att fälla regeringen.

– Blir det en skarp omröstning nästa vecka kommer vi att rösta för att fälla Stefan Löfven, säger Ebba Busch (KD).

---

Fakta: Januariavtalet

  • Januariavtalet bildades efter en rekordlång process att bilda en ny regering efter valet 2018.
  • Avtalet består av 73 punkter som slutits mellan S, MP, C och L.
  • En av punkterna, en reform av hyressättningen i nyproduktion, ser ut att lösa en regeringskris.
  • Anledningen är att V drar tillbaka sitt stöd, vilket är ett ultimatum de ställde redan då Januariavtalet kom till.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig