Nyheter

Antje Jackelén träffar påven i midsommar

Ekumenik står på agendan när ärkebiskopen besöker Vatikanen

Den svenska ärkebiskopen firar midsommarafton med att träffa påve Franciskus. De kommer att tala om ekumenik och om samarbete mellan den katolska hjälporganisationen Caritas Internationalis och lutherska hjälporganisationen LWF World Service.

De flesta svenskar äter sill och jordgubbar på fredag, och några kommer att dansa runt midsommarstången. Men ärkebiskopen firar i år midsommar med en resa till Vatikanen. Hon reser tillsammans med en delegation från Lutherska världsförbundet, och samtalen kommer bland annat att handla om ett utökat samarbete med den katolska välgörenhets- och biståndsorganisationen Caritas Internationalis.

“Vill vara en engagerad aktör”

Lutherska Världsförbundet har den här veckan sitt årliga styrelsemöte, som sker online denna gång. Antje Jackelén deltar i detta mötet, eftersom hon är vice ordförande inom LWF. Generalsekreteraren i LWF Martin Junge säger om resan till Vatikanen att LWF vill vara en engagerad aktör när det gäller ekumenik.

“Det kommande besöket i Vatikanen i slutet av juni med en rådsdelegation äger rum för att fortsätta dialogen och det praktiska samarbetet med Katolska kyrkan”, skriver han på LWF:s hemsida.

När påve Franciskus besökte Sverige hösten 2016 inför minnesdagen av 500-årsjubileet av reformationen ledde han en gemensam bön tillsammans med Martin Junge och LWF:s tidigare ordförande, biskop Munib Younan. Där talade de om sin gemensamma önskan att öka ansträngningarna för att gemensamt kunna bära vittnesbörd om tron och visa på evangeliet, skriver LWF på sin hemsida. Mötet i midsommarhelgen blir en fortsättning på samtalen runt de frågor om ekumenik som är viktiga både för Katolska kyrkan och för lutherska kyrkor.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och påve Franciskus under Påvebesöket 2016.

Kan bli dörröppnare

Att samtala om samarbete med just Caritas kan öppna dörrar, menar Dirk Lange, biträdande generalsekreterare inom området ekumeniska relationer vid LWF.

“Vi hoppas att audiensen hos påven och en fördjupad teologisk och andlig samverkan mellan Caritas och LWF:s World Service kommer att föra oss närmare varandra. Denna samverkan handlar inte bara om att arbeta tillsammans för att hjälpa de mest utsatta, utan det är ett slags pastoral ekumenik som gör oss öppna för nya områden och nya ramar vad gäller teologisk dialog”, säger han.

---

Fakta: Två dagars möte

  • Delegationen från Lutherska världsförbundet LWF kommer bland annat att möta påve Franciskus, samt ledarna för den påvliga Pontifical Council for Promoting Christian Unity.
  • LWS:s generalsekreterare Martin Junge ska också hålla en föreläsning vid det dominikanska universitetet St. Thomas Aquinas.
  • Delegationens resa sker 24-25 juni.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig