Nyheter

Missionären Lena Thelander kidnappades – nu berättar hon sin historia

1994 kidnappas den 28-åriga missionären Lena Thelander i Somalia. Under 17 dygn lever hon med rädsla för vad de drogpåverkade unga killarna ska göra med henne. Samtidigt försonas hon med tanken på att dö och skriver ett avskedsbrev till sin nyblivne fästman.

Det är februari 1994 när Lena packar väskan för att arbeta med den kristna hjälporganisationen International Aid Sweden i Somalia. Hon drivs både av missionsuppdraget och äventyrslusten. Landet hon kommer till är ett land i kris, med stridande klaner och ett USA som är på väg att återkalla sina trupper. Många utländska hjälparbetare väljer att inte röra sig ute på gatorna. Men Lenas organisation tänker annorlunda och varje dag åker hon ut och besöker skolor. Som utbildad sjuksköterska ska hon hjälpa till att bygga upp hälsokliniker vid skolorna och utbilda personal för arbetet.

– Jag kände mig väl egentligen aldrig rädd. Jag tyckte att vi hade så bra ingång hos lokalbefolkningen och vi hade alltid med oss beväpnade vakter när vi åkte ut.

Förlovar sig

I slutet på juli åker Lena på semester med pojkvännen Per. Han friar och Lena säger ja. När hon åker tillbaka till Somalia har hon bara några veckors jobb kvar innan hemresan till Sverige.

Söndagen den 7 augusti är till en början som vilken annan dag som helst. Lena sätter sig i bilen tillsammans med några vakter från organisationen och åker ut till en skola. Där möts hon av rektorn och som vanligt tar de en runda på skolområdet och uppdaterar varandra på vad som hänt sedan sist.

Lena får syn på en man som hon känner igen. Det är en före detta vakt på skolan som avskedats. Han står där på skolgården tillsammans med några andra män. Alla är beväpnade. Lena tycker inte att det verkar onormalt, han är ju känd på skolan sedan tidigare och de flesta i Mogadishu är beväpnade. Men så plötsligt springer några barn fram till Lena och säger att hon måste gömma sig. Hon springer in på skolan och letar efter ett gömställe. Men det hjälper inte. Snart är hon omringad med vapen riktade mot sig. Männen för henne ut till en bil och kör iväg.

– Det var ju panikkänsla. Jag tänkte att i det här laglösa landet är det kört. Samtidigt tänkte jag att vi nog kan lösa det här, organisationen har pengar och kan prata dem till rätta.

1994 kidnappas den 28-åriga missionären Lena Thelander i Somalia. Under 17 dygn lever hon med rädsla för vad de drogpåverkade unga killarna ska göra med henne. Samtidigt försonas hon med tanken på att dö och skriver ett avskedsbrev till sin nyblivne fästman.

Bilen stannar utanför ett hus. Lena dras med in och sätts i ett mörkt rum. På golvet finns en madrass att sova på.

– Då kände jag att det här kommer aldrig att gå vägen. När det började bli natt funderade jag på vad som händer nu och om de i Sverige vet vad som händer.

Lyssna på podden för att höra om Lenas tid i fångenskap:

Den 23 augusti kommer en okänd man in i rummet. Han säger att hon ska friges. Lena litar inte på hans ord. Men när en kvinna kommer in och säger att hon ska ta hand om henne vågar hon tro att det är på riktigt. Trots att det hon hoppats på nu händer, är det inte glädje och lättnad som är de första känslorna.

– Jag var så säker på att jag inte skulle överleva, så jag var inte säker på att jag ville bli fri. Det var en väldigt konstig känsla. Men senare var jag ju förstås överväldigad över att jag kommit ut.

Stor medial uppmärksamhet

Hur frigivningen gick till vet Lena inte än i dag. Men hon tror att det var många olika insatser som till slut ledde fram till en lösning. När hon efter en vecka i Nairobi, Kenya, kommer hem till Sverige är uppståndelsen stor.

– Det var mycket uppmärksamhet från olika medier, men det avtog ganska snabbt. Sedan var jag ute och talade mycket i församlingar och på olika typer av utbildningar under ett par års tid. Det var nog en bra bearbetning för min del.

Efter att Lena kommer hem från Somalia utbildar hon sig till barnmorska. Det jobbar hon som än i dag. Och engagemanget för utsatta människor finns kvar. På sin fritid är hon engagerad i församlingens sociala arbete, som bland annat riktar sig till kvinnor i ett av Stockholms marginaliserade områden.

Nytt förhållningssätt till döden

Det är svårt för henne att säga hur kidnappningen har påverkat hennes liv. Men två saker kan hon se, att tron djupnade och att hon fick ett nytt förhållningssätt till döden.

– När man en gång har varit beredd att dö, gör det något med en. Det ger en annan dimension på livet. Jag har fått testa min tro på djupare vatten och den höll.

Så skulle du säga att kidnappningen har gjort dig mindre rädd?

– Absolut, det menar jag. Jag är inte lika rädd för att dö i dag.

---

Fakta: Hör mer i podden om ...

  • ... den ovanliga aktionen från en grupp somaliska kvinnor som började mötas över klangränserna för att få Lena fri.
  • ... vad som fick Lena att kastas tillbaka till fångenskapen efter att hon kommit tillbaka till Sverige.
  • ... hur missionsengagemanget inte minskade efter händelsen.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar