Nyheter

Nya kyrkbränder efter fynd av omärkta gravar vid skola

“Jag kan inte se att det kommer något gott ur detta”

Två katolska kyrkor förstördes tidigt på lördagsmorgonen lokal tid ned i västra Kanada. Därmed har fyra katolska kyrkor belägna på mark som tillhör ursprungsbefolkningen brunnit ned på kort tid.

Bränderna i S:t Ann’s Church och Chopaka Church i provinsen British Columbia startade kort efter varandra. Båda byggnaderna blev också totalförstörda och enligt brittiska BBC betraktas eldsvådorna som “misstänkta”.

– Utredningarna om de tidigare bränderna och de här två nya pågår, men ingen är gripen eller anklagad för något, säger Jason Bayda vid Kanadas federala polis.

Den senaste tiden har det kommit flera avslöjanden om att barn från ursprungsbefolkningen i Kanada dog och begravdes på ett ovärdigt sätt i samband med att de bodde på internatskolor under andra delen av 1800-talet och på 1900-talet. Antalet barn som har försvunnit på detta sätt är fortfarande oklart, men så sent som för några dagar sedan hittades ytterligare en begravningsplats där över 750 barn misstänks ligga begravda.

I takt med nyheterna om behandlingen av barnen på internatskolorna – som ofta drevs i katolsk regi – har också ilskan mot Katolska kyrkan växt.

“Jag är upprörd”

Måndagen den 21 juni brann två katolska träkyrkor i British Columbia i västra Kanada ned inom loppet av några timmar.

Och på lördagen var det alltså dags för ytterligare två kyrkbränder i provinsen.

Keith Crow, ledare för det lokala styret för ursprungsbefolkningen i området Similkameen i British Columbia, berättar för kanadensiska CBC att han fick information om att det brann i Chopaka Church tidigt på lördagsmorgonen. När han anlände till platsen 30 minuter senare hade kyrkan redan brunnit ned till grunden.

– Jag är upprörd. Jag kan inte se att det kommer något gott ur detta, det kommer att bli jobbigt, säger han och tillägger att många i området tillhör Katolska kyrkan.

Delade känslor hos många

Enligt TT arrangerades det senare under lördagen en manifestation i staden Kamloops i British Columbia. Ledare för ursprungsbefolkningen åkte då, tillsammans med anhöriga och före detta elever på internatskolor, gemensamt i en lång karavan till Kamloops där det första makabra fyndet av döda barn gjordes i slutet av maj.

Stewart Phillip, som ingår i ett ledarråd för ursprungsbefolkningen i provinsen, säger enligt TT till CBC att känslorna är blandade. Å ena sidan förklarar han att kyrkorna är viktiga samlingsplatser, å andra sidan beskriver han att församlingsmedlemmarna känner ett “intensivt hat” mot Katolska kyrkan efter att ha gått i skolorna.

Keith Crow är också kluven i sina känslor efter manifestation i Kamloops.

– Det känns bra att vi gör det här, men jag är fortfarande upprörd över att kyrkorna brann i natt.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig