28 juli 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Baptistledare anklagas för plagiat – tog bort 140 predikningar

Ed Litton som nyligen valdes till Sydstatsbaptisternas ledare ställs till svars för predikofusk

I mitten av juni valdes Ed Litton till ledare för inflytelserika Southern Baptist Convention (SBC). Nu anklagas pastorn för plagiat i predikningar som hans kyrka Redemption Church lagt ut, vilket har lett till att Litton tagit bort hela 140 predikningar från nätet.

Amerikanska SBC är det näst största samfundet i USA (efter Katolska kyrkan) och har runt 15 miljoner medlemmar. Nyligen valdes Alabama-pastorn Ed Litton till ledare för SBC – men nu kommer anklagelser om fusk när det gäller hans predikningar. Det handlar främst om predikningar runt Romarbrevet, med fokus på homosexualitet och sexualitet i allmänhet, som lagts ut på församlingens Youtubekanal.

Dessa predikningar ska enligt anklagelserna vara nästan identiska med predikningar som tidigare hållits av pastor J.D. Greear (Littons företrädare som ledare för SBC) vid Summit Church år 2019.

Använder samma ord

Tidningen Newsweek skriver att runt 140 videopredikningar nu tagits bort från Redemption Churchs hemsida. Enligt lokala tidningen Alabama Life uppmärksammades plagiatet när det dök upp ett klipp på Youtube som visade de två pastorernas predikningar, och där man hör att pastorerna använder exakt samma ord, berättelser och uttryck.

Själv kommenterar Ed Litton det hela med att han har använt sig av tankar som pastor Greear delat med honom.

“I går uppstod frågor om en predikan jag höll i januari 2020, där jag tog upp synden homosexualitet. Det fanns framför allt frågetecken runt likheter med en predikan som hölls av J.D. Greear ett år tidigare”, skriver Litton i ett uttalande på Redemption Churchs hemsida.

“Borde ha gett cred”

Men Litton erkänner också att han borde ha varit tydlig med varifrån han hämtat sitt stoff. Litton skriver att han “liksom tusentals andra pastorer” arbetar hårt varje vecka med att förbereda sina predikningar, och att stoffet kommer från “flera källor”. Han säger att han använt sig av pastor Greears budskap om Romarbrevets första kapitel och att detta skedde med pastor Greears tillstånd.

“Jag beklagar att jag inte nämnde J.D.:s generositet och att han var upphovsmannen till dessa tankar. Jag borde ha gett honom cred för dessa insikter”.

Ed Litton beskriver att han nu har gått igenom 46 predikningar och funnit “likheter” mellan sina egna och pastor Greears predikningar. Pastor Greear har å sin sida på sin hemsida tackat för Littons ord, som han tycker är “ödmjuka”. Han säger också att just den predikan som handlat om homosexualitet fått mycket uppmärksamhet, och därför blivit mycket delad.

Transparensen ifrågasätts

Hans egen inställning är, säger Greear, att tankarna är skapade genom input från många kristna män och kvinnor, och därför var han positivt inställd till att Litton ville använda argumenten. “Jag sa till honom att om kulor från mitt vapen var användbara för honom, använd dem!”

Enligt Newsweek är det nu inte bara 46 predikningar som har tagits bort eller gjorts “privata”, utan hela 140. Att pastorn agerat och gått igenom predikningarna, samt kommit med en ursäkt, ses av vissa amerikanska kommentatorer som hedervärt och bra. Andra menar att transparensen försvinner när det inte längre går att se vad Litton har sagt. Newsweek har sökt de båda pastorerna, men de har valt att inte kommentera.

---

Fakta: Tog över efter Greear

  • Ed Litton valdes till ledare för Southern Baptist Convention 15 juni, vid den årliga konferensen.
  • Southern Baptist Convention är ett baptistiskt kyrkosamfund, som grundades 1845 i Atlanta, Georgia. Högkvarteret finns i dag i Nashville. SBC brukar betraktas som teologiskt konservativt.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter