Nyheter

Större gudstjänster i helgen - hinner kyrkorna anpassa sig?

Från 50 till 300 gudstjänstbesökare med några få dagars förberedelser

På torsdagen lättade restriktionerna ytterligare och det blir på många håll i landet tillåtet med större gudstjänster. Flera av de stora kristna kyrkorna i landet får därmed ta emot fler – glädjebesked för gudstjänstbesökarna. Men hinner kyrkorna planera för att ta emot så många på så kort tid?

I och med de nya reglerna kommer några av de större kyrkorna att kunna ta emot upp till 300 besökare redan i helgen, förutsatt att de numrerat platserna. Vissa av de större kyrkorna har planerat för den större andelen människor medan andra fortsätter att ha gudstjänster digitalt.

Konsert och högmässa i Lunds domkyrka

I Domkyrkan i Lund planerar man för ett firande med konfirmation på lördagen och högmässa för 70 förbokade personer på söndagen. Normalt tar Domkyrkan i Lund emot 400–500 gäster under en helgdag, det är alltså bara en bråkdel som får besöka kyrkan ännu. Något som Linda Oskfred, kommunikatör på Domkyrkan i Lund tycker är beklagligt:

– Vi ser jättemycket fram emot att kunna ta emot alla och öppna kyrkan helt och hållet, nu får vi ha en vaktmästare i dörren som säger till när det är fullt, och det känns ju väldigt tråkigt, säger Linda Oskfred, kommunikatör på Domkyrkan i Lund.

I Pingstkyrkan i Jönköping planeras att ha kvällsgudstjänster med lovsång och predikan under hela juli och de kommer att ha numrerade sittplatser för att kunna ta emot så många som möjligt.

– Vi har annonserat inför gudstjänsten och skickat ut mejl till många av våra medlemmar, säger Göran Brengesjö, administrationsansvarig på Pingstkyrkan i Jönköping.

Särskilt de äldre församlingsmedlemmarna och kyrkobesökarna har varit glada över beskedet eftersom det är en grupp i samhället som har blivit mer ensamma under pandemin.

– Många jag har träffat på berättar att de tycker det ska bli roligt att kunna träffas i kyrkan igen, en del har ju blivit änkor och änkemän under pandemin, säger han.

Gudstjänst i pingstkyrkan i Jönköping.

Parkhäng med kubb och fika

Filadelfiakyrkan i Örebro bestämde tidigt att de från och med söndag kommer att ha gudstjänst digitalt på morgonen och i stället ses varje söndagseftermiddag i en park för att få människor att träffas och umgås, på ett säkert sätt.

– Vi har sagt till våra medlemmar att de ska ta med fika och en filt att sätta sig på så spelar vi lite kubb eller minigolf i parken. Det viktiga är att vi ses, säger Gunlög Eiderbrant, administrationsansvarig på Filadelfiakyrkan Örebro.

En orsak till att en del av kyrkorna fortsätter med de digitala gudstjänsterna uppges vara att beskedet om lättnaderna kom så nära inpå semesterperioden och att kyrkorna därför inte hade tillräckligt med tid för att boka in talare och sångare.

Filadelfiakyrkan i Stockholm har även den fortsatt stängt för fysiska besök – men inte på grund av restriktionerna, utan för att de i dagsläget agerar vaccinationscentral. Betlehemskyrkan i Göteborg fortsätter också att ha gudstjänster digitalt.

---

Fakta: Nya regler i kyrkan från 1 juli

  • 50 gudstjänstdeltagare tillåts nu inomhus.
  • Om deltagarna dessutom anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillåtas.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig