Nyheter

Löfven föreslås bli ny statsminister - omröstning på onsdag

Det blir Stefan Löfven som får chansen att bilda en ny regering. Men han gör det under stor oreda i regeringsunderlaget, där MP, C och V ställer motstridiga krav om att få inflytande.

Nyligen röstades han bort av riksdagen, men på onsdag kan Stefan Löfven återigen bli statsminister i Sverige. Talmannen Andreas Norlén föreslog nämligen att Socialdemokraternas ledare ska få en ny chans, efter en kortare sonderingsrunda.

– Jag är övertygad om att människor i vårt land förväntar sig att vi som fick förtroende att representera folket 2018 kan hantera den parlamentariska situation som uppstått, sa Stefan Löfven på pressträffen där han föreslog att S och MP ska ingå i den nya regeringen.

Konflikt i regeringsunderlaget

Men det är inte en helt enkel sits för Stefan Löfven. Dels handlar det om den knappa marginal han kan väljas fram på, där den politiska vilden Amineh Kakabaveh faktiskt kan sätta krokben för hela regeringsprojektet. Bland annat har hon krävt att regeringen ska förbjuda religiösa friskolor för att hon ska ge den sitt stöd.

Dels bråkas det för fullt bland de partier som ska legitimera regeringen. Redan tidigare har konflikten mellan V och C varit känd, där Vänsterpartiet kräver inflytande, vilket Centerpartiet vägrar. Men nu har även Miljöpartiet, som ska ingå i regeringen, kritiserat de krav som kommer från Centerpartiet för att släppa fram Löfven.

På onsdag blir det omröstning i riksdagen, där Stefan Löfven kan återinsättas som statsminister. Men de konflikter som finns bland de partier som släpper fram honom är långtifrån lösta och lär återkomma till hösten då regeringen ska ta fram en budget. Om budgeten inte går igenom säger Stefan Löfven att han tänker avgå.

Avtalet borta

Vad som står klart är i alla fall att Januariavtalet är ett överspelat kapitel. Centerpartiet har gått ut med att de tänker gå i opposition, trots att de släpper fram den rödgröna regeringen. Samtidigt kommer hård kritik från högeroppositionen som målar upp den oreda som de tycker råder just nu när en ny regering ska tas fram.

Fler artiklar för dig