09 december 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Påven har hämtat sig efter operation

Franciskus är i god form - men stannar några dagar på sjukhuset

Påve Franciskus opererades på söndagen för divertikulit, en inflammation i tarmen. Han uppges vara i god form, men kommer att stanna på Gemellisjukhuset i Rom i sju dagar.

Den argentinske 84-årige påven sövdes inför operationen på söndagskvällen, rapporterar TT. Operationen utfördes av tio personer. Påven led av divertikulit, en inflammation i tarmfickor.

Bara några timmar före operationen ledde påven bön och talade vid Peterskyrkan. Han talade då bland annat om en förestående resa till Slovakien, och om behovet av dialog i det afrikanska landet Swaziland, där det förekommer oroligheter just nu. Tidigare på söndagen hade Vatikanen meddelat att han hade opererats, vilket kom som en överraskning för många.

Svarat bra på behandlingen

Nu har påven hämtat sig efter operationen, då han varit sövd. Han andas själv och har svarat bra på behandlingen, skriver bland annat NBC News.

Juli månad brukar påven ha ett lugnare schema, och han har inga offentliga framträdanden förutom den sedvanliga “Angelus-bönen” vid Peterskyrkan på söndagar.

Första sjukhusvistelsen

Påve Franciskus har inte varit inlagd på sjukhus tidigare under sin tid som påve. Men han har ibland vid tidigare tillfällen fått ställa in framträdanden på grund av problem med ischias, ett sjukdomstillstånd kännetecknat av smärta som strålar ut från ryggen och ned till benens baksidor och sidor.


Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter