Nyheter

Därför älskar kristna att skämta om sig själva

Att skämta om religion kan i vissa fall vara känsligt. Men många kristna driver mer än gärna med sig själva och sitt sammanhang.
Dagen har pratat humor med skaparen av Facebookgruppen “Blessed are the cheesemakers”.

“Följ mig”, säger Jesus på en klassiskt målad bild där han sitter omringad av folk som andäktigt lyssnar in hans vishet.

“Jag ska göra er till kulturarvsförvaltare”, lägger han sedan till.

En känga rakt in i ett Sverige där många, inte minst politiker, uttrycker sig som om Svenska kyrkan främst vore ett kulturarv. Detta fyndiga skämt lades nyligen ut av kyrkoherden Andreas Sundström i Facebookgruppen “Blessed are the cheesemakers”, en grupp som har blivit något av ett nav för kristen humor i detta forum.

Satir från Blessed are the Cheesemakers

Kristna skämtar om kristna

Här går det att botanisera i alla möjliga sorters skämt med kristen koppling, där man inte drar sig för att driva hejdlöst med vissa företeelser. Även om det ibland är lite elakt och kritiskt är det alltid med glimten i ögat. Och bakom alla skämten står kristna själva.

Kontot på Facebook har blivit något av vad satirkontot “Svärden idag” är på Instagram, fast med lite mer svenskkyrklig prägel.

Från 4 till 1300

Initiativtagaren heter Arvid Perbo, själv aktiv i Svenska kyrkan, och han berättar att det hela startade när han var ute och surfade och hittade saker om kristen tro som han själv tyckte var roliga.

– Men jag insåg att ingen kommer att förstå det här, förutom en nischad grupp av kristna, berättar han.

– Så vi var några kompisar som skapade den här gruppen och började delade saker med varandra.

Från början var de fyra, och namnet hämtades från en scen i Monty Pythons klassiska film Life of Brian, där folk på långt avstånd står och lyssnar på Jesus Bergspredikan. Någon tycker sig höra “Blessed are the cheesemakers”, alltså “Saliga äro osttillverkarna”, vilket i filmen genast skapar en debatt om hur det ska tolkas.

Projektet började smått och lite internt, men numera består denna slutna Facebookgrupp av 1 300 personer och skämten bara väller in, dag efter dag.

Så när teologen Joel Halldorf lade ut en “meme” [en skämtsam bild som snabbt sprids på internet] där han jämförde folks kläder med olika kristna sammanhang dröjde det inte länge förrän någon kopierat in det hela i “Blessed are the cheesemakers”.

Frizon, Livets Ords Europakonferens, Hillsong Conference 2021, Svenska kyrkan i utlandet

Posted by Joel Halldorf on Friday, July 16, 2021

Känsligt och kul

– Humor är lite knepigt. För när man skämtar om religion och tro, då skämtar man mycket om det som ligger nära ens identitet och hjärta, säger Arvid Perbo.

– Det är det som gör det svårt. Men det är också det som gör det så roligt.

Arvid Perbo har även noterat att humor är ett bra sätt att hantera svåra religiösa frågor, där man kan få sig en ögonöppnare samtidigt som man drar på smilbanden.

– Teologiska debatter kan ibland bli ganska stela och vända sig till en smal publik. Så en del har sagt att de bästa teologiska diskussionerna som de haft har skett i kommentarsfälten till inläggen i den här gruppen.

Så humor kan öppna teologiska samtal?

– Ja, det tror jag absolut. Det här kan få folk att börja fundera på saker och ting. Men jag tror inte att man ska göra det alltför komplicerat, ibland kan man bara ha kul också.

Arvid Perbo

Varför är det roligt att skämta om religion?

– I min värld är det inte så stor skillnad mot att skämta om något annat. Det man skämtar om är ofta något som ligger en nära. I Sverige är man som kristen en minoritet som håller på med konstiga saker, det är verkligen en guldgruva för humor, säger Arvid Perbo.

– Om du kollar i gruppen så ser du att de roligaste skämten är när folk skämtar om sin egen kristna tradition.

Satir från Blessed are the Cheesemakers

Det finns en gräns

Det är långt ifrån oproblematiskt att skämta om religion i många delar av världen, och på sina ställen kan man till och med råka riktigt illa ut om man drar ett skämt som religiösa auktoriteter inte gillar.

Men i Sverige är många kristna sedan länge vana vid att man kan skämta om religion, och det går bevisligen också att föra teologiska diskussioner på Facebook med humorns hjälp.

– Min inställning är att precis som i ett mänskligt förhållande är det hälsosamt att kunna skämta med och om varandra. Jag tror det är på samma sätt i relationen till Gud också. Men precis som i alla relationer finns det gränser för vad som går att skämta om, säger Arvid Perbo.

– I den här gruppen driver vi egentligen väldigt sällan om Gud, utan mest om hur vi kristna är. Vi driver inte med nattvarden, utan hur olika kristna förhåller sig till nattvarden. Det är då det blir som roligast.

Satir från Blessed are the Cheesemakers

---

Fakta: Humor i kristna kretsar

  • I Sverige har det länge varit tillåtet att skämta om kristen tro, något som många kristna själva uppskattar att göra, numera främst på internet.
  • På Instagram finns det populära kontot “Svärden idag” där en mindre grupp under anonymitet driver med vad som händer i svensk frikyrklighet.
  • På Facebook finns gruppen “Blessed are the cheesemakers” där alla medlemmar öppet delar med sig av det de tycker är roligt inom svensk kristenhet i stort.

---

Fler artiklar för dig