24 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Musikern Magnus Hördegård är död – släpper nya sånger postumt

Magnus Hördegård, musiker, kompositör, pedagog och författare (1968-2021).
Musiken, kompositören och författaren Magnus Hördegård är död. Han somnade in natten mellan onsdag och torsdag efter en lång kamp mot sjukdom. Nästan som en utgångsmarsch släpptes på fredagen nyinspelad musik av Magnus Hördegård postumt på Spotify.

Beskedet att musikprofilen Magnus Hördegård slutat sina dagar mottogs med sorg på sociala medier. Många vänner och musikerkollegor delade minnen och skickade tröstande hälsningar till Magnus familj som består av hustrun Malin och deras tre söner.

Putte Nelsson skriver på Facebook om hur han såg upp till Magnus när han bodde hemma i Vetlanda och precis börjat spela piano som liten grabb.

“I dag spelar jag Magnus musik här hemma och tänker på (ber för) Malin och barnen. Nu har himlen fått ytterligare en fantastisk musiker som jag vet att jag får träffa igen … en dag”, skriver Putte Nelsson.

Magnus Hördegård var bosatt i Bankeryd och arbetade deltid som pianopedagog på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Mycket tid ägnades åt hans skrivarprojekt – musik och texter, poesi och för några år sedan en självbiografisk bok – Vägen hem för Benjamin Blå. I den biografiska romanen berättar han om sitt livslånga kamp mot sjukdom. Magnus Hördegård var bara tre år gammal när han drabbades av en stor tumör på vänster njure som läkarna trodde att han inte skulle överleva. Men trots dåliga odds blev Magnus frisk. Den tuffa behandlingen hade dock tärt på hans kropp och han fick kämpa mycket med sin hälsa genom åren.

I en Dagenintervju från 2018 berättade Magnus om hur de upplevelserna påverkat honom:

Sjukdom har format mig på ett sätt som jag tidigare inte riktigt kunnat förklara. Det låter motsägelsefullt kanske, men jag har känt en väldig livsglädje och en enorm energi som kanske bara den som har fått en andra chans kan förstå, konstaterade Magnus i intervjun.

Musiken var hela livet en stor glädje i hans liv. Sedan 2003 var han motorn i Hördegårds Fyra (H4), ett skickligt band som i sin senaste uppsättning inkluderade bland andra Allis Brorsson-Stihl på sång och fiol och äldste sonen Gustav Hördegård på elbas och kontra.

När H4 spelade in vad som skulle bli deras femte och sista album – Rum – som släpptes 2018 pendlade Magnus mellan arbetet i inspelningsstudion och behandlingen på Sahlgrenska i Göteborg. Cancern var tillbaka.

Ändå var musiken han skrev full av hopp. Och Magnus Hördegård förblev en kreativ och skapande själ ända in i det sista. Våren 2021 släppte han albumet Hope och fredagen den 30 juli släpptes postumt ep:n View from the apple tree innehållande tre nya sånger. (Lyssna på albumet här.) I samband med tillkännagivandet av skivan utlovades ytterligare två skivor av samma format från Magnus skaparverkstad.

Magnus Hördegård hade vid sin död precis hunnit fylla 53 år.

---

Fakta: Magnus Hördegård

  • (1968–2021).
  • Familj: Gift med Malin, tre söner.
  • Musiker, kompositör, pedagog och författare.
  • Har bland annat gett ut fem album med Hördegårds Fyra och den biografiska romanen “Vägen hem för Benjamin Blå”.

---

Urban Thoms

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar