Nyheter

Kristna värdepartiet siktar på utvalda kommuner i valet

Kristna värdepartiet höll kongress i Piteå - siktar på att komma in en handfull kommuner i valet nästa år

Tre personer sitter vid ett bord och läser i sina papper.
Höj myndighetsåldern till 20 år. Sänk politikerlönerna. Ge rejäla skadestånd från staten till sexualbrottsoffer.
Det är några frågor som diskuterades på Kristna värdepartiets kongress i helgen.

Mellan 40 och 50 personer deltog i de digitala förhandlingarna som sköttes från Piteå, där det lokala engagemanget ökar enligt partiledaren Mats Selander.

– Vi är vid gott mod och har inga planer på att lägga ned, lovar partiledaren när Dagen undrar hur partiet mår.

Undvika onödiga låsningar

Kristna värdepartiet bildades 2014 genom ett missnöje med Kristdemokraternas abortpolitik. Och abortfrågan är fortsatt en av partiets absolut viktigaste.

– Vi pratade om hur vi ska profilera oss för att undvika onödiga låsningar. Vi står fortfarande för en nollvision, men det är viktigt hur vi kommunicerar detta.

Och uppstickarpartiet vill bilda opinion i andra frågor också. En fråga som stack ut på kongressen var den om att höja myndighetsåldern till 20 år.

– Man får rösta när man är 18 år, men måste vänta med att köpa alkohol på systembolaget till man är 20. Det borde vara samma åldersgräns, menar Mats Selander.

En person står vid en mikrofon och pratar.

Vill sänka politikerlöner

En annan diskussion handlade om höga politikerlöner, som partiet tycker signalerar girighet i stället för generositet och en vilja att utjämna skillnaderna.

Ytterligare en motion som fick plats, och som klubbades igenom, var förslaget att sexualbrottsoffer ska få rejäla skadestånd från staten.

Kristna värdepartiet siktar på att flytta fram positionerna vid nästa års val. Mats Selander talar om att arbeta långsiktigt för att locka fler väljare.

– 2014 fick vi 3 500 röster i riksdagsvalet, men då låg KD kring 4 procentspärren. Det var ett bättre utgångsläge för oss än 2018 då vi förlorade 200 röster.

Behöver fler kandidater

Partiet arbetar för att bygga upp en starkare organisation med fler företrädare. Och möjligheterna att komma in i den politiska värmen verkar störst på lokal nivå.

– Vid valet för tre år sedan fick vi hälften av de röster vi skulle ha behövt för att få en plats i kommunfullmäktige i Aneby. Därför satsar vi lite extra i en handfull kommuner.

Får ni medlemmar som ger uttryck för missnöje med KD?

– Vår erfarenhet är att de KD-are som gillar oss söker upp oss automatiskt.

Är det många från KD som gör så?

– Nja, vi ser en stilla rännil som föredrar oss. Det är inga dammluckor som öppnats än i varje fall. Vi är ett litet parti som jobbar långsiktigt, förklarar Mats Selander.

Samvetsfrihet, människovärde, det ofödda livet, äktenskapet mellan man och kvinna är exempel på frågor där partiet inte viker en tum, utan fortsätter att föra ut sin politik.

– Vi jobbar på med att synas mer på gator och torg. Vi ser oss som en igelkott, där det är mycket som sticker ut men där det samtidigt finns en fast kärna.

Kristna värdepartiet har cirka 200 medlemmar. Årets kongress var den sjunde i ordningen sedan starten 2014.

Personer som sitter i ett rum vid bord och pratar med varandra.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig