09 december 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kronprinsessan Victoria deltog vid minnesdag för Raoul Wallenberg

Förintelseöverlevaren Tobias Rawet prisades för “outtröttligt arbete med att dela sitt vittnesmål”

Kronprinsessan Victoria talade vid minnesdagen i går bland annat om det hopp som de unga pristagarna i Ungt Kurage sprider. – Ni har, precis som Raoul Wallenberg, visat att ert engagemang och er moral kan göra verklig skillnad. Genom att göra det ger ni mig och oss alla anledning att känna hopp, sa kronprinsessan.

Diplomaten Raoul Wallenberg, som räddade tusentals judar i Budapest undan Förintelsen under andra världskriget, hedras varje år med en minnesdag den 27 augusti. Vid årets minnesdag deltog kronprinsessan Victoria, liksom statsrådet Märta Stenevi.

Raoul Wallenbergpriset delas varje år ut till en pristagare som arbetat i Wallenbergs anda. Årets pristagare blev förintelseöverlevaren Tobias Rawet från Föreningen Förintelsens Överlevande. Han får priset “för sitt outtröttliga arbete med att dela sitt vittnesmål”.

Får resa i Wallenbergs spår

Tobias Rawet mottog priset från Michael Wernstedt, som är barnbarn till Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs syster. Wernstedt är grundare av Royal Wallenberg Academy.

Diplom delades också ut till pristagare av Ungt Kurage. Det är en utmärkelse som delas ut till unga mellan 13 och 20 år som “med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang”. De får alla åka på en resa i Raoul Wallenbergs fotspår. För första gången delades i år också en internationell motsvarighet ut, “Young Courage Award” i samarbete med Svenska institutet och Sveriges ambassader.

“Mer än historia”

Pristagare i det svenska priset i år blev Gabriella Antonic Svensson, “Nimo”, Mohamed Shueb, Yousra El Mourabit och Oskar Eriksson. Kronprinsessan Victoria vände sig till både nya och gamla pristagare inom Ungt Kurage i sitt tal, och tackade dem för att de inspirerar genom att de visar den kraft som finns i att agera.

– I dag hedrar vi minnet av en stor man och hans arbete. Genom att agera mot orättvisor och för mänskliga rättigheter har Raoul Wallenberg med rätta fått en plats i historien. Men de värden han stod för – mänsklighet och civilkurage – är mer än historia: det är värden som är högst relevanta även i dag, sa kronprinsessan i sitt tal.

Hederspris för demokratibygge

Ett särskilt hederspris delades också ut vid årets minnesdag. Det tilldelades Ahmed Abdirahman för hans arbete för demokrati och positiv samhällsförändring. Ahmed Abdirahman har bland annat arbetat med den fredsbyggande FN-organisationen Interpeace. I Sverige är han känd för att ha startat den ideella organisationen The Global Village, och 2016 grundade han Järvaveckan.

---

Fakta: Grundades 2001

  • Raoul Wallenberg Academy (RWA) grundades 2001 med visionen om ett medmänskligt samhälle där varje människa gör skillnad. Tiotusentals unga engagerar sig årligen i RWA:s utbildningar och skolprogram. RWA utbildar även lärare och skolledare i värdegrundsarbete.
  • Raoul Wallenbergs dag ska uppmuntra till arbetet för civilkurage, tolerans och alla människors lika värde samt mot främlingsfientlighet och rasism. Syftet är att visa på Raoul Wallenbergs gärning, men framför allt att i ett större perspektiv belysa och diskutera frågor som rör mänskliga rättigheter och möjligheten för en enskild människa att göra skillnad.
  • Kronprinsessan Victorias tal finns i sin helhet på engelska på Hovets hemsida.

---

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter