25 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Teologi på 18 minuter lockade till helgens festival i Umeå

“På Teo Talks får folk prata om det som får deras hjärta att sjunga”

Teo talks festival Umeå, 27-28 augusti 2021.
Amerikanska succékonceptet Ted Talks har nu fått ett teologiskt syskon i “Teo Talks”. – Vi vill att människor ska prata om det som är viktigt för dem, säger kyrkoherde Per Rylander, en av initiativtagarna till helgens teologifestival.

Mellan 70 och 80 personer samlades fredag-lördag i Umeå för att ta del av kortföreläsningar i teologi.

– Det blev till och med bättre än vi väntat oss, säger Per Rylander om teologifestivalen i centrala Umeå.

– Jag är helt fascinerad, det blev så fint. Jättemånga har uppskattat detta och sagt ´oj, så bra det här var´. Vi tror att det här en bra form för att diskutera teologi.

Teologi och samhällsfrågor

Bland föreläsarna under helgen fanns diakonen Anna Moilanen, doktoranden i teologi Frida Mannerfelt, doktorn i religionssociologi Linnea Jensdotter, journalisten Mattias Hagberg, studentprästen och poeten Susanne Dahl, musikern Kjell Fagéus, professorn och författaren Trygve Wyller och professorn och författaren Werner G Jeanrond.

Bakom festivalen står kyrkor och studieförbund i samarbete, och idén är att samla människor för att prata om teologi i skärningspunkten mellan kyrka, kultur och samhälle.

– Människor ska prata om det viktigaste, om det som gör dem glada. Vi tänker att det händer något både med dem och med de som lyssnar, säger Per Rylander till Dagen.

Mässa och musik

Fredagens och lördagens 18-minutersföreläsningar hölls i kulturhuset Väven i Umeå och varvades med mingel och samtal. På lördagskvällen bjöds det på musik, och man höll en mässa tidigare på dagen i Ume stads kyrka.

– Vi tänkte att det är bra med en festival på hösten, det blir en möjlig upptakt för folk. Det vi ger ska vara användbart, berättar Per Rylander.

– Att det är föreläsningar på 18 minuter gör att det inte blir så mycket “korvstoppning”. I 18 minuter kan man lyssna med öronen på spets. Det blir hög intensitet, men du hinner också smälta det du hör.

Ny festival i vinter

Tanken är också att kortföreläsningarna ska läggas upp i en resursbank.

– Det ska vara användbart. Man kan lyssna hemmavid eller med ett arbetslag. Vi tror att de flesta kommer att lyssna digitalt.

Målet är att det i resursbanken ska finnas ett par hundra föreläsningar i ämnen som bland annat klassisk teologi, diakoni, ledarskap och kommunikation. “Teo Talks” samarbetar med studieförbundet Sensus och är en del av satsningen “Samtal pågår”.

Per Rylander berättar att det troligen också blir en uppföljande festival i vinter.

– Vi vet inte än om den kommer att ha något särskilt tema, men vi har pratat mycket om att det känns som att vi är på väg in i väglöst land. Hur ser framtiden ut? Vart är vi på väg?

– Vi måste fundera lite på det. Vi har ingen brist på idéer, men man får också gärna höra av sig med förslag.


---

Fakta: Föreläsningar om livsfrågor

  • Arbetsgruppen bakom helgens teologifestival har bestått av Per Rylander, Lena Fagéus, Ralf Elo, Dag Tuvelius och Martina Croner. Teo talks är ett samarbete mellan Svenska kyrkan i Umeå, Sävar-Holmön, Luleå stift, studieförbundet Sensus och Verbum.
  • Teo talks är både en Youtubekanal och en webbplats med föreläsningar. Mellan festivalerna spelas nya Teo talks in runt om i Sverige. Teo talks presenterar sig som “ett forum med föreläsningar om livsfrågor på både bredden och djupet”.

---

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar