Nyheter

Israel: Avtalen kan leda till fred med palestinier

Ett år efter att Abraham-avtalen slöts hoppas Israel på nya avtal med grannar i regionen – däribland palestinierna.
– Abraham-avtalen har skapat en ny verklighet i Mellanöstern som palestinierna kan dra nytta av, säger Israels regeringstalesperson Lior Haiat i en intervju med Dagen.

Under tisdagen arrangerade Israels utrikesdepartement en maratonsändning: över tolv timmar av frågor från medier över hela världen. Anledningen var att uppmärksamma att Israel för precis ett år sedan slöt fredsavtal – de så kallade Abraham-avtalen – med Förenade arabemiraten, Bahrain, Sudan och Marocko. Sändningen var också ett världsrekordförsök där Israel försökte få till stånd världens längsta presskonferens.

Dagen deltog som enda svensk tidning i maratonsändningen. Chefredaktör Felicia Ferreira fick en pratstund med Israels talesperson Lior Haiat som kretsade kring fredsavtalen, deras bakgrund och framtida potential.

– USA spelade utan tvekan en viktig roll i att hjälpa länder som Bahrain och Marocko att ta steget mot fred [i Abrahams-avtalen], men jag tror också att det fanns andra saker som var väldigt viktiga. En sådan sak är ett skifte i den allmänna opinionen i arabvärlden. Vi ser i undersökningar att Israel hos många inte ses som en fiende utan en potential partner, säger Lior Haiat.

Israel har sagt att Abraham-avtalen bara är början. Vilka andra delar av regionen kan bli aktuella för fredsavtal? Jag tänker på Saudiarabien och era grannar palestinierna, till exempel.

– Det finns många andra länder som vi hoppas ska ingå i cirkeln av fred snart, jag tror dock inte att det är bra att nämna dem nu, säger Lior Haiat.

– Men när det gäller palestinierna tror jag att Abraham-avtalen har skapat en ny verklighet i Mellanöstern som palestinierna kan dra nytta av.

Hur då?

– Det skapar en positiv verklighet för fred. De [palestinierna] har stöd av länder i regionen som vill få till fredsavtal.

Lior Haiat fick också frågan om hur Israels relation med Sverige – som periodvis varit skakig bland annat efter den svenska regeringens erkännande av Palestina – ser ut i dag.

– Det finns en vilja hos båda sidor att ändra rytmen. Om vi lämnar politiken åt sidan finns det en väldigt gammal och mycket viktig vänskap mellan det israeliska folk och det svenska folket. Det finns många historiska kopplingar där, säger han.

Fler artiklar för dig