Nyheter

Katastrofval för Kristelig folkeparti - missade spärren

Det blir maktskifte i Norge – den borgerliga regeringen får lämna över till en koalition med Arbeiderpartiet i spetsen. Kristelig folkeparti gjorde däremot sitt sämsta val på 85 år och hamnade under fyraprocentsspärren till Stortinget.

Inför det norska valet under måndagen pekade de flesta opinionsmätningarna mot ett maktskifte med socialdemokratiska Arbeiderpartiet som främsta utmanare till den sittande borgerliga regeringen. Så blev det också. Erna Solberg, som suttit som statsminister för Høyre sedan 2013, fick överlämna posten till Jonas Gahr Støre, ledare för Arbeiderpartiet. Han får nu i uppdrag att bilda regering, troligen tillsammans med Senterpartiet och Sosialistisk venstre.

Får tre mandat

Kristdemokratiska Kristelig folkeparti har varit en del av regeringen sedan 2019, men de får nu också flytta på sig. KrF gjorde nämligen sitt sämsta val sedan 1936 och fick enbart 3,8 procent av rösterna. Därmed missar de också spärrgränsen till det norska parlamentet som ligger på 4 procent. Visserligen får partiet tre direktmandat, men det är en rejäl sänkning från de åtta mandat som de hade sedan tidigare efter senaste valet. KrF:s bästa valresultat noterades 1997 när de fick 13,7 procent av rösterna.

KrF:s partiledare, Kjell Ingolf Ropstad, försökte hålla modet uppe under valnatten, trots det dystra resultatet.

– Vi får ju tre mandat, men inte sju eller åtta. Samtidigt är mitt besked till partiet först och främst ett stort tack. Folk har verkligen ställt upp. För detta är långt ifrån slutet för KrF, sa han till Vårt land.

Röster gick till andra

Kristelig folkeparti missade spärrgränsen med omkring 6 000 röster. Samtidigt fick två partier som ses som nära KrF politiskt – Sentrum och De kristne – tillsammans knappt 20 000 röster. Ropstad fick frågan av Vårt land om dessa hade kunnat rädda KrF över spärren.

– Vi vet ju inte om de här väljarna faktiskt hade röstat på KrF. Men det är klart: Det är intressant att se att uppslutningen därifrån hade kunnat ge tre, fyra, fem mandat till, till något som ligger politiskt ganska nära dem, säger Ropstad, som letade efter ljusglimtar i mörkret.

– Detta ger ju en möjlighet att renodla KrF:s politik och profil, mer än när man sitter i regering. Detta ger en chans att blankputsa profilen, men vi måste lägga tid på detta tillsammans.

---

Fakta: Norska valet 2021

  • Socialdemokratiska Arbeiderpartiet blev största parti i valet med 26,4 procent av rösterna och partiledaren Jonas Gahr Støre får nu i uppdrag att bilda ny regering.
  • Den tidigare regeringen med högerpartiet Høyre, Kristelig folkeparti (KrF) och borgerliga Venstre fick inte tillräckligt många röster för att fortsätta regera.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar